Geotermikus hőhasznosítás Békéscsabán

2021. május 23. 15:13 | behir.hu

A Modern Városok Program keretében valósul meg a „Geotermikus hőhasznosítás” tárgyú fejlesztés, amely a fosszilis energiaforrások kiváltását tervezi az egyes önkormányzati tulajdonban álló intézmények, valamint a sport-infrastruktúra energiaszükségletének kielégítésére.

 

A kiviteli tervek elkészültek, a szükséges engedélyeztetési eljárások lezajlottak, amelynek keretében vizsgálták a beruházás környezeti hatásait is. Ennek során az illetékesek az eljárás megindításáról tájékoztatták az érintett ingatlanok tulajdonosait, közlemény jelent meg a Kormányzati Portálon (www.hirdetmeny.magyarorszag.hu) és a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály hirdetőtábláján is közhírré tették. Az eljárás során közmeghallgatásra is sor került 2019. április 1. napján. Az eljárás lezárásáig az eljárással kapcsolatban írásos észrevétel, valamint a tevékenységre vonatkozóan kizáró ok nem érkezett.

A rendszer egy termelő kútból és két visszasajtoló kútból fog állni, amelyet úgynevezett geotermikus vezeték fog összekötni. A kinyert termálvízből a hő kivonására a sportcsarnok szomszédságában megépülő hőközpontban kerül sor, majd a lehűlt víz ugyanott két visszasajtoló kúton keresztül fog visszakerülni a vízadó rétegekbe, biztosítva ezzel a környezeti fenntarthatóságot. A kinyert hő a hőközpontból külön távhővezetékeken jut el 14 önkormányzati fenntartásban lévő létesítmény fűtésének biztosításához.

A szakkivitelező kiválasztása megtörtént. A munkák előkészületei előreláthatóan 1-2 hónapon belül megkezdődnek. A munkálatok a terület humuszmentesítésével indulnak. Kialakítanak egy kb. 90 x 120 m-es felvonulási területet, amelyen felállítják a fúróberendezést és a kiszolgáló ideiglenes létesítményeit. Emellett lesz majd egy földmedence is a mélyítést követően feltárt termálkút tesztelésének érdekében. A munkák megkezdése előtt a kivitelező részletes ütemtervet ad át a beruházó önkormányzatnak, amelyet ismertetnek az érintett ingatlanok tulajdonosaival. A kivitelező külön, írásban is tájékoztatni fogja a lakosságot, illetve – amennyiben a járványügyi helyzet engedi – lakossági fórumot is terveznek. A projekt aktuális állásáról folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a Csabai Mérlegben.

A felvonulási terület és annak előkészítése – a fúróalap készítése, az eszközök, berendezések beszállítása, szerelése – körülbelül egy hónapot fog igénybe venni. Ezt követően indulnak el a fúrási munkálatok, amelyek folyamatos műszakban történnek. Ez várhatóan két hónapot vesz igénybe. A fúrást végző berendezés kialakítása kimondottan alacsony zajkibocsátási szintű, az európai normákat kielégítő berendezés, továbbá a kivitelező zajvédő falat is tervez építeni a berendezés elé. Az engedélyező hatóság ellenőrző méréseket követel meg a kivitelezőtől, a zaj és egyéb kibocsátásokra vonatkozóan, amelyet a beruházó önkormányzat is fokozottan ellenőrizni fog. A munkálatokat és a levonulást követően a területen a termálkút gépészeti egységei (szűrők, tolózárak stb.) és gázleválasztó berendezései maradnak hosszú távon, amelyek zajhatást nem okoznak. A kúttól a termálvíz a töltésláb közelében, földbe fektetett, szigetelt vezetéken fog a hőközpont, majd a visszasajtoló kutak, a sportcsarnok területére eljutni. A területet helyreállítják. Továbbá a munkák ütemezésénél figyelembe vették azt is, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósuló útépítési program részét képezi a Nádas sor, így a geotermikus csővezeték lefektetését követően, az utcában megkezdődhetnek az útépítéshez kapcsolódó munkálatok is.

Kétségtelen, hogy a Nádas sor lakói egy rövid ideig kellemetlen, esetleg zavaró hatásokat lesznek kénytelenek elviselni, de szíves türelmüket kérjük a város fenntartható fejlődésének és élhetőbbé tételének reményében. A geotermikus energia felhasználásával a város nagy hőigényű intézményei környezetbarát, zöld energiával lesznek fűthetők, jelentős mennyiségű szénhidrogén energiahordozó elégetésétől, és üvegházhatású gázok kibocsátásától kímélve meg mind a lokális, mind a globális környezetet.

A felelős kivitelező: MECSEKÉRC Környezetvédelmi Zrt. (7633 Pécs, Esztergál L. u.19.) és a ROTAQUA Geológiai-, Bányászati-, Kutató-, Mélyfúró Kft. (7673 Kővágószőlős, 0222/22 hrsz.)

 

További információ kérhető a projekt lebonyolítójától:  Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Szent István tér 10.; bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu;+36-66/241-781.

További programok »

Itthon

Városi gyereknap a Munkácsy Negyedben – galériával

A gyereknapi körtúránkat a Csabagyöngyében kezdtük Évi tündér megnyitójával, majd bejárva a helyszíneket láttuk, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békés Megyei Könyvtár, a Munkácsy Emlékház és a Napsugár Bábszínház is színes programokkal várta a családok seregét.
18:50
FEL