Galli Zsolt: Búcsúzik a csabai manökencsapat

2020. január 25. 08:48 | Such Tamás

Az elmúlt hétvégén volt kvázi a hattyúdala az Alföld Vívó Akadémia junior párbajtőr csapatának, azaz a Dékány Kinga, Kazár Dóra, Oláh Lili és Petri Renáta alkotta fantasztikus négyesnek. Volt miről beszélgetni Galli Zsolt vezetőedzővel.

– Ahogy visszanézem az elmúlt hónapok, de akár évek eredményeit is a behir.hu archívumában, azt látom, hogy folyamatosan brillíroztak a lányok. Szerénytelenül kijelenthetjük, hogy szerencsés csillagzat született ez együttes?

– Ez egyértelmű, ugyanis a békéscsabai vívás történetében még nem volt ilyen eredményes csapat. Noha korábban volt már egy-két gárda, akik több évig jól szerepeltek, de ilyen hosszan még senki sem.

 

Galli Zsolt

Zsolt - mögötte Bohus Réka (b) és Tóth Hajnalka 2D-ben

 

– Konkrétan mióta tart a sikerszéria?

– 2011-ben kezdődött, amikor megnyerték a törpici országos bajnokságot. Azt követően minden korosztályt legalább egyszer megnyertek: a gyereket, az újoncot, a serdülőt, a kadetet kétszer, a juniort (négyszer!!!) … és juniorként a felnőttben egy ezüst- és egy bronzérmet is elhoztak.

 

– A kezdetektől együtt vannak?

Dékány Kinga, Kazár Dóra és Petri Renáta (mindhárman kadet Európa-bajnokok) volt a mag, és mindig volt egy kiegészítő ember: például Balogh Alexandra, Csiaki Dorka, Keszthelyi Zorka, Rácz Odett és legutóbb Oláh Lili, aki még serdülő. Továbbá klubtörténeti bravúr az is, hogy Dékány Kinga az első olyan vívónk, aki ifjúsági olimpián vett részt; illetve ő az első felnőtt egyéni magyar bajnokunk (Tóth Hajnalka már a BVSC-sként lett felnőtt magyar bajnok).

 

Dékány Kinga

Dékány Kinga - Szocsi, EB. csapat arany 2018.

 

– Miért tesztek pontot a mondat közepére?

– Mert Kazár Dóra és Petri Renáta idén érettségizik, és mindketten kinövik a junior korosztályt. Továbbá Dóra egyetemre megy, s noha Renáta itthon marad, de még nem döntötte el, hogy folytatja-e a vívást.

 

– Amikor egy versenyző elmegy a fővárosba, netán átigazol, a tréner szeme sír és nevet is egyszerre?

– Amikor Hajni elment, valóban megszakadt a szívem… Ilyenkor egyébként több lehetőség létezik: valaki vagy folytatja, vagy nem, esetleg hobbi szinten jár le. De például Tóth Hajni és Bohus Réka komolyan folytatta.

 

Petri Renáta

Petri Renáta a 2017-es vb-n

 

– A nyolcvanas években némileg irigykedve néztem a korosztályom vívóit: Hajtman Zolit, Técsy Zolit, Simon Tibit és a többieket. Egy masszív, egységes banda volt, azonfelül a tanulásban is nagyon jól tolták egymást – nem hiába nevezik a vívást az elitek sportjának.

– Ez most is megvan: odafigyelünk a tanulmányi eredményekre, számon kérjük, hogy milyen a bizonyítvány, ennek azonban az a hátulütője, hogy aztán érettségi után mindenki továbbtanul.

 

– A taktikázást talán a sakkhoz lehet hasonlítani.

– Talán… hiszen ez a sport is arról szól, mint tulajdonképpen mindegyik: megtanulsz egy csomó technikai elemet és a taktika, a stratégia az, amely megkülönbözteti a vívókat egymástól a páston. Ott már valóban túl kell gondolkodni az ellenfeleden: egy-két lépéssel előtte kell járni, ki kell szúrni vele.

 

Vívók a gödörben

Még a gödörben - felső sor: Hajtman János (Mester), Szuchy Péter, Nagy Zoltán, Fülöp Péter, Márton Péter, Arany László, Miklya Tamás, Medgyesi István, Runa Andrea, Andó Edit, Csetneki István (edző); alsó sor: Szabó Attila, Szabó Mihály, Vincze Bálint, Técsy Zoltán, Győri Zoltán, Csávás Tibor, Hajtman Zoltán

 

– Itt is előny a balkezesnek lenni, mint… végül is bármelyik mozgásformában?

– Évtizedekkel ezelőtt megállapították, hogy a balkezeseknek jobb a ritmusérzékük, a vívásra alkalmasabbak. De meg lehet tanulni. Én is sokszor bal kézzel adok iskolát. Sőt, van olyan tanítványom, aki sokkal jobb szeret velük vívni, mert kiismerte őket, és tudja, hogy mit kell csinálni. Most sokkal több a balkezes.

 

– Mert anno az óvó nénik rácsaptak a kezükre, hogy „tessék a jó kezedet használni!”.

– De ennek a fordítottját is tudom, van olyan kollégám, aki először bal kézzel kezd vívni a tanítványaival, és egy-kettő úgy is marad.

 

Alföld Vívó Akadémia

Európa-bajnokai (Plovdiv 2017.) - Kazár Dóra (b) és Petri Renáta

 

– Vannak eredményei?

– Egyről tudok, aki így maradt és válogatott lett.

 

– Az eredeti elképzeléshez visszalépve: kikkel pótlod a felsőbb korosztályba lépő Dórát és Renátát? Illetve milyen eredményeket vársz a következő junior csapattól?

– Nem lesz könnyű pótolni őket, ritka szerencse, hogy egy korosztályban három ekkora tehetség „esik be” a vívóterembe.  A következő évben Kinga mellé kell találni két-három ügyes fiatalt, de hasonló eredményt még nem lehet várni tőlük, ez már a következő csapat építésének első lépése lesz. Most is vannak sokra hivatott lányaink, a már említett Oláh Lili mellett Bencsik Anna, Gachályi Gréta, Kovács Emese, Csomor Alexa, Hricz Lilla, Stefkovics Linda. Belőlük kell felépítenünk a jövő csapatát.

 

Galéria

 

***

Lábjegyzet: Még a tavalyi junior OB-n, Kovács Iván, a női vezetőedző nevezte el a csabai csajokat manökencsapatnak – mert csinosak és szépek. No meg ügyesek.

 

Petri Renta, Dékány Kinga, Kazár Dóra és Oláh Lili

 

FEL