Galgóczi Ágnes: Január 23-án megtartják a középiskolai írásbeli felvételiket

2021. január 15. 11:53 | Mikóczy Erika

Galgóczi Ágnes Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elmondta, hogy a szabályok maximális betartásával, január 23-án meg lehet tartani a középiskolai írásbeli felvételiket.

Az operatív törzs tájékoztatóján elsőként Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszélt arról, hogy a  maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában 166 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, 143 személlyel szemben pedig azért, mert a tízezer lakosnál nagyobb települések közterületén megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 38-at figyelmeztettek, 41-et helyszíni bírsággal sújtottak, 61-ot pedig feljelentettek.

Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein 5, üzletekben és bevásárlóközpontok területén pedig 18 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – tette hozzá.

Kiss Róbert közölte: csütörtökön a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 455 ember ellen intézkedtek a rendőrök. Közülük egy személy a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó rendelkezést szegték meg. A november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom alatt már 25 346 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek szabályszegővel szemben.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt 24 órában 2709 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 25 678-an vannak hatósági házi karanténban. 

 

Eddig közel 106 ezer embert oltottak be Magyarországon

 

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője elsőként arról beszélt: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és zajlik az egészségügyi, valamint a szociális otthonokban dolgozók és bentlakók oltása.

Magyarország eddig 19,7  millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével. 

Mint mondta, eddig összesen 129 860 emberre elég oltóanyag érkezett az országba, amelynek nagy részét már beoltották: közel 106 ezer ember kapta meg a védőoltást. A következő oltóanyag-szállítmány kedden érkezik.

Hangsúlyozta, hogy a kormány az uniós beszerzéseken kívül máshonnan is igyekszik vakcinát beszerezni, hogy mihamarabb, minél nagyobb legyen a lakosság átoltottsága.

Az osztályvezető ezután a legfrissebb járványadatokat ismertette, amely szerint 1513 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést és elhunyt 111 többségében idős, krónikus beteg. 

A középiskolákban január 23-án tartják majd a központi írásbeli felvételiket. Kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes elmondta, hogy a felvételiket a járványügyi szabályok maximális betartása mellett szervezik meg az intézmények: kötelező a maszkviselés, a szervezéssel el kell kerülni a zsúfoltságot, be kell tartani a távolságtartásra és a kézhigiéniára vonatkozó rendszabályokat, a szülők pedig nem léphetnek be az iskola területére. 

FEL