Galgóczi Ágnes: A járvány meredeken felszálló ágában vagyunk

2021. március 19. 12:30 | Vári Bianka

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elhangzott, hogy meredeken emelkedik a járványgörbe, a brit mutáns nagyon gyorsan terjed. A korábban meghozott szigorító intézkedéseket a kormány további egy héttel meghosszabbította. Emellett minden eddig engedélyezett oltóanyaggal zajlik az oltási kampány.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr Főkapitányság szóvivője emlékeztetett, hogy a kormány a szigorító intézkedéseket további egy hétig változatlanul fenntartja. E szerint továbbra is kötelező a közterületeken is a maszkviselés, este 8 és hajnal 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, és az üzleteknek zárva kell tartaniuk. Rendezvényt és gyűlést tartani tilos. Beszámolt arról is, hogy országosan tapasztalják, hogy a lakosságot különböző gyűlésekre hívják. Kiemelte, hogy ezzel veszélyeztetik saját és mások egészségét, ezért arra kér mindenkit, hogy kerülje ezeket. Hozzátette: a rendőrség mindenkor érvényt szerez  a hatályos jogszabályoknak.

Galgóczi Ágnes a legfrissebb járványügyi adatokat ismertette. Az elmút 24 órában 10.759 fő fertőződött meg, és elhunyt 213 beteg. A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta, hogy a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit mutáns nagyon gyorsan terjed. Beszámolt arról is, hogy folyamatosan zajlik az oltási kapmány, Magyarországon az összes eddig engedélyezett ellenanyaggal oltanak. Eddig már több, mint 1.480.000 kapott oltást az országban.

Az osztályvezető elmondta továbbá, hogy megjelent a WHO közleménye az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban, mely szerint az ellenanyag nem jelent kockázatot trombózis és vérrögképződés szempontjából. Kiemelte, fontos, hogy megfelelő forrásból informálódjunk egy-egy oltás kapcsán. Hozzátette, hogy csak korlátozottan érkezik vakcina Magyarországra, de továbbra is cél, hogy a lakosság minél előbb megkapja az oltását.

Hozzátette, hogy az elmúlt héten a Janssen-vakcina is megkapta az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, így amint érkezik belőle szállítmány Magyarországra, megkezdik ennek is az oltását.

FEL