Gál István Elek nyílt levele az ellenzéki pártok képviselőihez

2016. február 22. 15:18 | Mikóczy Erika

 

Gál István Elek az ellenzéki pártok képőviselőinek szóló nyílt lelelet juttatott el szerkesztőségünkbe. A nyílt levelet - változtatás nélkül - az alábbiakban olvashatják.

 

Gál István Elek nyílt levele:

 

"Tisztelt pártvezetők!

 

Árgyelán György, a Demokratikus Koalíció Békés megye 1. számú választókerületének elnöke

dr. Fülöp Zoltán, a Magyar Liberális Párt Békés Megyei Elnöke

Körömi János, az Együtt békéscsabai választókerületi elnöke

Miklós Attila, az MSZP Békéscsabai Szervezete elnöke

Szabóné Kocziha Tünde, a Jobbik Békés megye 1. számú választókerületének elnöke

Takács Péter, az LMP Békés megyei elnöke

A 2015. december 17-i közmeghallgatási kérdésemre adott válaszból kiderül, hogy a Polgármesteri Hivatalnak sem jogi, sem erkölcsi kifogása nincs amiatt, hogy 2011-től 2014-ig szeretett városunk pénzéből, a választókerületi előirányzatokból a Fidesz Munkástagozatának több mint 1,1 millió forintot utaltak át abból a célból, hogy ez a szervezet Május 1-je alkalmából rászorultaknak osszon élelmiszer-csomagokat. (A közmeghallgatás kérdése 2011-re vonatkozott, akkor 175 ezret, 2012-ben 190 ezret, 2013-ban 335 ezret, 2014-ben már 425 ezer forintot utaltak át. Minden adat a város honlapjáról származik.) 

Bár a hivatal azt a látszatot próbálja kelteni, mintha egy saját városi akcióban a Fidesz csupán segédkezett volna.  A valóság ezzel szemben az, hogy a Fidesz saját kezdeményezésében gyűjtött először pénzt és a fideszes képviselők kezelésében levő kerületi keretből csak kiegészítették – igaz, hogy egyre növekvő mértékben - azt. Sajnálatos módon ráadásul az adományosztásokról napvilágot látott Fideszes tájékoztatókban nyomát nem láttam annak, hogy megemlítették volna a várostól kapott támogatást.

Érthetetlen, hogy a város adományát miért nem a Polgármesteri Hivatal szociális ügyekkel foglalkozó szervezetén keresztül osztották szét.

Természetesen az üdvözlendő, ha egy párt a rászorulókon saját szervezetén keresztül segíteni akar. 

De a választókerületi célelőirányzat felhasználásáról szóló városi szabályzat úgy fogalmazza meg a pénzügyi keret célját, hogy az „segítséget nyújtson a közérdekű, lakossági igényekhez igazodó kisebb területfejlesztési feladatok megvalósításához”. Ebbe szerintem a májusi adományosztás egyszerűen nem tartozik bele.

Ezzel gyakorlatilag véleményem szerint alkalmat adott a Hivatal a Fidesznek, hogy a város pénzén saját népszerűségét növelje a rászorulók között.

Tisztelt pártvezető!

Mi a véleménye a kialakult gyakorlatról? Jogilag tiltott párttámogatásnak minősül-e vagy sem? Erkölcsileg kifogásolható-e vagy sem?

Amennyiben az Ön pártja a polgármesteri hivatal véleményével ért egyet, fontolóra veszi-e, hogy a Fideszhez hasonló módon nyerje meg a csabai rászorulók háláját? A város választókerületi előirányzatok keretéből pénzt igényelnek-e, hogy összeállítsanak élelmiszercsomagokat, s azokat párttagjai és aktivistái segítségével szétosszák a rászorulók között?

Tisztelettel,

Gál István Elek"

FEL