A DK nyílt levele Vantara Gyula országgyűlési képviselőhöz

2016. március 7. 21:05 | Mikóczy Erika

 

A Demokratikus Koalíció nevében Árgyelán György nyílt levelet juttatott el szerkesztőségünkbe A kis parcellás, valódi családi gazdaságok „mehetnek a levesbe”? címmel. A nyílt levelet az alábbiakban olvashatják.

 

A DK nyílt levele Vantara Gyula országgyűlési képviselőhöz:

 

„Tisztelt Vantara Gyula Országgyűlési Képviselő Úr!

 

A Demokratikus Koalíció felhívja a figyelmét arra, hogy a kétegyházi károsult gazdák, akik három évvel ezelőtt vesztesként kerültek ki az állami földek bérleti pályázatából, mindeddig semmifajta segítségben nem részesültek az állam és az Ön részéről!

Az említett gazdák 2012-ig, 23 éven keresztül, minden alkalommal elnyerték az általuk bérelt 50 ha legelőt, amire az általuk létrehozott állattelep működését alapozták, ezáltal biztosítva családjaik megélhetését, igaz, addig nem járt a hektáronkénti EU-támogatás.

Az elmúlt három évet a helyi önkormányzat és barátaik segítsége által sikerült túlélniük. A családfőnek munkát kellett vállalnia, hogy a közel 400 birka számára élelmet vehessen.

Abban bíztak, hogy a 2015-ös pályázaton sikerrel járnak és visszakapják az elveszített legelőket vagy legalább azok egy részét. Ennek ellenére még rosszabb helyzetbe kerültek. A mindennapi megélhetésért való küzdelem mellett ma már egy nyertes család atrocitásait is el kell viselniük.

A Demokratikus Koalíció arra keresi a választ, hogy Ön szerint Vantara Úr, mi a megoldás? Miben és kiben bízzanak ezek a gazdák? Ön szerint mi volt a célja a földárveréseknek? A vidéki családi gazdaságok kisemmizése, avagy a kistelepülések jóhiszemű családjainak összeugrasztása?

Vélelmezzük, hogy nem, de az eredmény mást mutat!

Mint a térség országgyűlési képviselője szándékozik-e lépéseket tenni az ügyben, hogy az említett gazdák helyzete javuljon? Vagy a kis parcellás, valódi családi gazdaságok „mehetnek a levesbe”?

Demokratikus Koalíció 1. számú választókerület”

FEL