Függőségektől az érrendszeri betegségekig – Egészségről a Csabagyöngyében

Az egészség került a középpontba azon a háromnapos rendezvényen, amely a Csabagyöngye Kulturális Központban kapott helyet. Az érdeklődők többek között ingyenes egészségügyi szűréseken vehetnek részt, de számos tanácsot is kaphatnak a függőségek kezelésétől egészen a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséig.

Szakember segítségét is kérhetik azok, akik ellátogatnak az Egészség Expo nevű rendezvényre a Csabagyöngye Kulturális Központba. Hétfő este például arról hallhattak előadást az érdeklődők, hogy hogyan lehet megélni a jó érzékeset különböző rossz szokások, szenvedélyek nélkül.

– Magyarországon elég sok a függő, egy-másfél millióra teszik az alkoholbetegek számát és ez nem csak az alkoholbetegeket érinti, hanem a családtagjaikat is. Azt szeretném, ha tudnánk arról gondolkodni, hogy az alkohol hogyan tesz valakit függővé és hogyha felismeri magán a jeleket, akkor mik azok a lépések, amiket érdemes megtenni – mondta el Horváth Gábor addiktológiai konzultáns.

Az előadásokon többféle betegség tüneteivel és kezelési módjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedések, amelyek Magyarországon a vezető halálokok közé tartozik.

– Nagyon nagy hangsúly van a rossz szokásokon, például a dohányzás elhagyásán. A megfelelő mozgásmennyiség, a táplálkozás átalakítása mind nagyon fontos lépések. Életmóddal kiküszöbölhető, sőt, vissza is fordítható az érelmeszesedés – fejtette ki dr. Horváth Balázs háziorvos.

A szakember elmondta, hogy kortól és nemtől függetlenül mindenkit várnak az expóra, hiszen napjainkban nincs olyan ember, akinek ne lenne fontos saját egészségének védelme.

– Az egészségünknek nyolc kézenfekvő alapelve van. Ilyen például, hogy pihenjünk, hogy egészségesen étkezzünk, hogy vegyünk levegőt rendesen, igyunk vizet, mozogjunk, ezeket mutatjuk be. Vannak kis standok oda leülhet bárki, elmondják neki, hogy miket érdemes tudni ebben a témában – fogalmazott Fürj György lelkigondozó.

Az ingyenes egészségügyi felmérésre még szerda délután is várják az érdeklődőket a Csabagyöngye Kulturális Központban.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,