Fontos gazdasági utat újítottak fel Telekgerendáson

2023. június 2. 10:13 | Hidvégi Dávid

Több, mint 200 millió forintból újítottak fel egy gazdasági utat Telekgerendáson, amelyet a Vidékfejlesztési Programban hajtottak végre. A beruházásnak köszönhetően könnyebbé vált a nemrég átadott, 2000 férőhelyes kocafialtató telep megközelíthetősége.

A sertéstelep egy nyolcmilliárd forintos fejlesztés részeként épült meg Telekgerendás külterületén. A település önkormányzata azzal segítette a beruházást, hogy egy pályázat részeként felújíttatta az arra vezető gazdasági utat.

– Ez az út szolgálja a környéken gazdálkodók életét, szolgálja az újonnan megvalósult beruházást, amely munkahelyeket teremt a környéken, valamint a helyi gazdaságot is élénkíti – fogalmazott Séllei Zoltán, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője, aki dr. Takács Árpád főispán nevében is köszöntötte a jelenlévőket.

A vidékfejlesztési programban elnyert 202 millió forintból az út 1800 méteren újult meg.

– Az akadálymentes megközelítés érdekében nagyon fontos, hogy ez az út elkészült. Hallottuk korábbi használóktól, hogy annak idején egy-egy nagyobb belvíz idején a dolgozók nem tudtak bejárni személygépkocsival, kerékpárral, így traktorral kellett őket bevinni ráadásul nagyon elhasználódott ez az út – mondta Sarusi-Kis Tamás, a FirstFarms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, aki köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak.

 

 

A község polgármestere hangsúlyozta: a sertéstelepet megépítő cég növeli a település adóbevételeit, valamint munkahelyeket biztosít az itt élők számára.

– Ez az út megkönnyíti ehhez a munkahelyhez való közlekedést. A helyi gazdáknak is fontos, hiszen egy felújított úton mehetnek ki a földjeikre, így a jobb lesz a közlekedési lehetőségnek köszönhetően könnyebben jutnak ki a mezőgazdasági területekre – tette hozzá Ránkli Ferenc.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta: a dán tulajdonú cég a letelepedésével bevételi forrást biztosít a közép-békési gazdáknak.

– Szeptemberben, ha az első malacok megszületnek és átkerülnek Pusztaföldvárra, arra a telepre, ahol a süldők vannak, ott hízó állománnyá válnak és a Békés vármegyei gazdaságok hizlalják majd ezeket a sertéseket – emelte ki a politikus.

 

Galéria

További programok »

Itthon

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL