2000 kocával nő a hazai sertésállomány egy 8 milliárd forintos fejlesztéssel

2023. április 21. 17:17 | Hidvégi Dávid

Nyolcmilliárd forintos fejlesztést hajtott végre a FirstFarms Hungary Kft. Telekgerendáson és Pusztaföldváron, mellyel 20-30 új munkahely jön létre! A dán tulajdonú cég fejlesztésével 2000 kocával nőtt a hazai sertésállomány!

Az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a pénteki átadón kiemelte: 2014 óta több, mint 400 milliárd forint támogatást nyújtottak az állattartó telepek fejlesztésére. Tarpataki Tamás hangsúlyozta: szakpolitikai céljuk, hogy csökkentsék a hazai sertésipar külső kitettségét annak érdekében, hogy kiszolgálják a belföldi fogyasztási igényeket.

 

 

– A kormány döntött arról, hogy a vidékfejlesztési támogatásokhoz nyolcvanszázalékos társfinanszírozást ad, ezzel soha nem látott mértékű támogatási forrás tud a mezőgazdaságba és így a sertéságazatba is áramlani. A nehéz időszakokban is tudtunk speciális válságtámogatásokat adni a sertéságazatnak. Ezekben a nehéz időkben létrejött egy olyan beruházás, ami szakmailag nagyon előremutató és lehetővé teszi, hogy az állat a születésétől a vágásig Magyarországon nevelkedjen – fogalmazott.

 

(Fotó: behir.hu)

 

Erdős Norbert országgyűlési képviselő kiemelte: Békés megye a harmadik legnagyobb sertéselőállító Magyarországon, 2,5 millió egyedből 245 ezret ad, amiből a FirstFarms 4500-as kocaállománya rendkívül jelentős lesz.

 

(Fotó: behir.hu)

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő emlékeztetett: 40 évvel ezelőtt még 10 millió sertés volt Magyarországon, míg most körülbelül 2,5 millió, így van hova fejlődni, ugyanakkor a kellő muníció és tudás is rendelkezésre áll.

A beruházás révén Telekgerendáson kétezer férőhelyes koca fiaztató telep, Pusztaföldváron pedig a szaporulatnak malacnevelő telep épült. A cégnek a két telephellyel 4500 koca tenyésztésére van lehetősége, ezzel tovább erősítve meghatározó szerepét a hazai élelmiszer-előállításban. A vállalat 2002 óta van jelen hazánkban, gádorosi székhellyel, ahol a 2500 férőhelyes fiaztatója van. Innen a 7 kilogrammos malacokat Orosházára szállítják és ott nevelik 30 kg-os súlyukig.

 

(Fotó: behir.hu)

 

– Alapvetően a fejlesztés ötletének gyökerei 2010-ig nyúlnak vissza, hiszen már akkor elértük a 2000 kocás nagyságrendet gádorosi, illetve orosházi telephelyeinken. Éreztük, ahhoz, hogy a nemzetközi versenyt tartani tudjuk a mérethatékonyságunkat növelni kell – fogalmazott Sarusi-Kis Tamás, a FirstFarms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A dán tulajdonú cég 8 milliárd forintos fejlesztését a magyar kormány 2,5 milliárd forinttal támogatta, mellyel 20-30 új munkahely jön létre. A telekgerendási telepre május első hetében érkeznek az első süldők. 

 

Galéria

További programok »

Gazdaság

Újabb üzemanyagárstop jöhet

A kormány a következő héten ül össze, hogy döntsön az üzemanyagárak letöréséről, ugyanis a magyarországi benzin- és gázolajárak régiós összehasonlításban felfelé lógnak ki az átlagból. Egy újabb üzemanyagárstop sincs kizárva – ismertette Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteken.
2024. április 19. 12:17
FEL