Folytatódik az Otthon Melege Program

2016. május 18. 03:19 | Mikóczy Erika

Nyílászáró-csere, hőszigetelés, energiatakarékos fűtésrendszer és megújuló energia felhasználása – ezekre nyílik lehetőség az Otthon Melege Program legújabb alprogramjában. A július 1-jén megnyíló forrásra a legfeljebb 135 négyzetméter fűtött alapterületű, 1996 előtt épült családi házak tulajdonosai pályázhatnak.

Az Otthon Melege Program folytatását jelentette be a fejlesztés- és klímapolitikáért valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, melynek keretében július 1-jétől induló, vissza nem térítendő támogatást biztosítanak a családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására.

A keretösszeg 5 milliárd forint, a maximális támogatás családonként akár 2,5 millió forint is lehet, amely a beruházás összetettségétől függően az elszámolható költségek 40-55 százalékát jelentheti.

Az energetikai megújulást célzó pályázattal tovább csökkenhet az ország széndioxid kibocsátása, miközben gazdaságosabbá, korszerűbbé válhatnak otthonaink.

A program alapján a támogatható tevékenységek közé tartozik a homlokzatok hőszigetelése, az épület nyílászáróinak és az épületgépészeti rendszerének (pl. kazánok, radiátorok) energia-megtakarítást célzó cseréje valamint a megújuló energiafelhasználás kialakítása (napelemes-, napkollektoros rendszerek, biomassza kazánrendszerek kiépítése).

Mindezeket a felújításokat az Európai Uniós előírásoknak megfelelően, szakmai feltételek szerint kell elvégezniük a kivitelezőknek, ilyen kitétel például a legalább 15 centiméteres szigetelés, vagy a 3 rétegű ablaküveg. Az energetikai korszerűsítéssel nem csak gazdaságosabbá tehetjük otthonunkat, de környezetünket is megóvjuk. Hosszútávon pedig a felújítással akár 50 százalékos megtakarítást is elérhetünk (egy 4 kilowattos napcella 4-5 év múlva akár profitot is hozhat, és 25 évig szolgálja tulajdonosát).

A pályázatot azok nyújthatják be, akiknek családi háza 1996 előtt épült, egylakásos, legfeljebb 135 nm fűtött alapterületű és ma is lakják. A rendelkezésre álló 5 milliárd forintot régiónkét osztják szét, ebből Dél-Alföldre 881 millió forint jut majd. Így Békés megye ilyen korú házainak mintegy 30-40 százaléka kerülhet be a csomagba.

Az Európai Uniós forrás mellett állami keretből is támogatott pályázat egy átlagos házat vesz alapul, elsősorban azoknak szól, akiknek eddig nem volt lehetőségük a házukat felújítani, komfortosabbá tenni, számukra jelenthet hosszútávú megoldást az elnyerhető összeg.

Kalapáti László, a Proszerv Mérnöki és Szolgáltató Kft. ügyvezetője szerint, 15-20 százalékos energia-megtakarítást is eredményezhet egy családi ház ajtóinak és ablakainak korszerű, hőszigetelt nyílászárókra történő cseréje. Mint elmondta, egy ilyen beruházás körülbelül öt-hétszáz ezer forintos költséget jelent.

Ugyanakkor hozzátette, pályázat igénylésekor érdemes minél többféle energetikai fejlesztést célul kitűzni, hiszen a támogatottság mértéke függ a pályázat komplexitásától. A felújításnak része lehet többek között a szigetelés, a fűtést korszerűsítése, vagy a szolár hatás csökkentése, árnyékoló-rendszerek kiépítése is.

Amennyiben Ön is úgy dönt, hogy szeretné benyújtani igényét, a Proszerv Mérnöki és Szolgáltató Kft. a pályázat megírásában, tervezésében és kivitelezésében is segítségére lehet. A cég szakemberei kérés esetén felmérik a ház állapotát, tervezőik segítségével összeállítják a műszaki tartalmat, megszerzik a szükséges engedélyeket, valamint elkésztik a költségvetést.

Érdeklődni a +36-30/225-8131-es telefonszámon, vagy az info@otthon-meleg.hu email címen tudnak.

A pályázat utófinanszírozott, és feltétele, hogy a vállalkozó kifizetését igazolja az igénylő, de nem zárja ki a hitelt. A támogatást a bankok a megállapodás értelmében utólag, költségmentesen beemelik a kedvezményes kamatokkal kötött hitelbe.

A pályázat elektronikus úton 2016. július 1-jétől a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújtható be, amelyhez ügyfélkapus regisztráció szükséges.

A támogatás részletei már elérhetőek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján.

Érdemes tehát számolni, és meghozni a legjobb döntést.

FEL