Folytatódik a helyi fiatal alkotókat bemutató kiállítás-sorozat Békéscsabán

2018. február 3. 12:24 | behir

Idén is folytatódik a tehetséges helyi fiatal képzőművészek bemutatkozását segítő kiállítássorozat a békéscsabai Szlovák Kultúra Házában. A sorozat első eleme jövő pénteken egy szerb származású művésznő performasszal egybekötött tárlata lesz - tájékoztatta közleményben az MTI-t a kiállítás szervezője.

Baji Miklós Zoltán képzőművész, kurátor közölte, hogy Medvegy-Andelic Marija, művésznevén MAM festményeit, műtárgy-applikációit és tárgykompozícióit mutatják be a február 26-ig látogatható, Natív elnevezésű tárlaton, amelynek megnyitójára a jelenlegi Szerbiában született, de kisgyermekkora óta Békéscsabán élő művész egy performasszal is készül.

"Munkáimban azokat a megfoghatatlan, megfogalmazhatatlan, mégis elementáris erővel ható történéseket - mint az elveszettség, kifosztottság, megvetettség tapasztalatából otthonra találás, reménység, elrejtettség a rossz elől, a rá- és egymásra találás öröme - igyekszek fémmel, fával, gipsszel, olajfestékkel, bármilyen eszközzel megragadni. Így az eredetkereső magatartásból ihletett alkotások az ember létezésében való fejlődésének momentumait rögzítik" - vélekedik művészetéről a harmincéves művésznő.

Medvegy-Andelic Marija a középiskola elvégzése után Egerben folytatta tanulmányit, művelődésszervezőnek tanult. Diákként került be a művészeti menedzselés világába, megismerkedett Szilágyi Rudolf képzőművésszel, művészeti fesztiválszervezővel és György Csillával, az Egri Kulturális és Művészeti Központ művészeti vezetőjével, akinek javaslatára önálló művészeti tevékenységbe kezdett. 2009-ben költözött vissza Békéscsabára. 2013 óta művészetterapeutaként is tevékenykedik.

A Csabai Szlovákok Szervezete tavaly indította a Tehetséges Fiatal Alkotók a Szlovák Kultúra Házában elnevezésű kiállítás-sorozatát. Kezdeményezésük célja, hogy a Békéscsabáról elszármazott és felsőfokú tanulmányaik befejeztével hazaköltöző, képzőművészettel foglakozó fiatal helyi alkotók számára bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak, így erősítve kötődésüket a városhoz - olvasható a közleményben.

 

Forrás: MTI

További programok »

FEL