Fókuszban a családok: Bővült a CSOK

2018. december 23. 17:49 | behir

December 1-jével módosult a családi otthonteremtési kedvezményt szabályozó rendelet, közismert nevén, a CSOK-rendelet.

 

A vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásokat illetően változások nem történtek, azonban a kormány a CSOK-rendelet rövid, de annál tartalmasabb módosítása révén az új lakást építők, illetve vásárlók körének kibővítését, kedvezőbb helyzetbe hozását segíti elő. A kedvezően módosult szabályozás ezzel újabb családoknak biztosít jelentős segítséget.

 

A módosítások lényege az, hogy immár a kétgyermekes személyek számára is elérhetővé vált a kedvezményes, maximum 10 millió forintos lakáshitel, míg a három- vagy többgyermekes személyek esetében az otthonteremtési kamattámogatással érintett hitelintézeti kölcsön összege a korábbi 10 millió helyett 15 millió forintra emelkedett.

 

A kedvezményes hitelösszeg növelése a háromgyermekes családoknál, a kétgyermekeseknél pedig a 10 millió forintos támogatott hitel lehetősége olyan családok számára is megoldást jelenthet, akik eddig a piaci kamatokkal nem tudtak hozzájutni a lakáshitelhez.

 

A támogatott hitelek engedélyezésekor a bankok ugyanúgy vizsgálják az igénylők hitelképességét, mint eddig, viszont a (maximum 25 év futamidejű) fix és kedvezményes kamatozású hitelek törlesztő részlete várhatóan alacsonyabb lesz, mint a piaci alapon nyújtott hitelek törlesztője. Ennek okán a bankok hitelbírálata során újabb igénylők is hitelhez juthatnak.

 

A kormány évről évre egyre többet fordít a családokra, bővítették a családtámogatások körét, számos új kedvezményt, támogatást vezettek be. Kiemelten támogatják a gyermekvállalást és a gyermeknevelést, jövőre minden eddiginél magasabb összeget fordítanak a családokra. Fontos cél a családok anyagi biztonságának elősegítése, és a magyar nemzet népesedéspolitikai céljainak megvalósítása.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

FEL