Fodor József: A garabonciás a fiataloktól lett azzá, ami

Huszonhatodik alkalommal rendezték meg a Csabai Garabonciás Napokat, ami rengeteg fiatalt, diákot mozgatott meg. A 7. Tv Aktuális című műsorában Fodor Józseffel (vagy ahogy a legtöbben hívják: Fodival) a rendezvény alapítójával beszélgetett még a rendezvény idején a garabonciásról Horvát Szabolcs műsorvezető.

 

– Mi volt az alapgondolatod? Mi volt az, ami elindította a Csabai Garabonciás Napokat?

 

A rendszerváltást követően kialakult a városi ifjúsági életben és a középiskolai diákéletben egy hatalmas nagy hiány. A KISZ vagy az utódszervezet, a Demisz megszűnése után nem jöttek létre városi szintű ifjúsági szervezetek. Ily módon el is haltak azok a városi diák és ifjúsági események, rendezvények, versenyek, amelyek előtte hosszú évtizedeken keresztül működtek. Ez a hiány, ez a vákuum szülte gyakorlatilag az ötletet, hogy csináljunk egy olyan rendezvényt, amibe be tudjuk integrálni azokat a régi versmondó, prózamondó versenyeket, városi szintű középiskolás művészeti és sportversenyeket, amelyek megszűntek. Másrészről pedig indítsunk új aktivitást a diákoknak.

 

– Utána tökéletesen összeállt a kép, és egy kerek egésszé formálódott. Most nemcsak arról van szó, hogy programokat kínáltok a fiataloknak, hanem egyfajta egészséges verseny is kialakul közöttük. Nagyon komolyak, egyre kreatívabbak, jó programokkal készülnek. Mondhatjuk azt is, hogy igazi politikusok, de a szó legnemesebbik értelmében. Hogyan áll össze a garabonciás?

 

Igazad van egyébként ebben, hogy életre és közéleti szereplésre tanítja meg ez a rendezvény azokat a diákokat, akik ebben aktívan részt vesznek. Idén egyébként összesen 777 diákszervező van a rendezvényen belül. Tíz iskola indított jelöltet, és a jelöltek, a kampányfőnökök, a kampánystáb-tagok, zsűritagok és az elektorok, akik tevőlegesen részt vesznek a diákpolgármester választásban, ők 777-en vannak. Ami egészen elképesztően nagy szám, merthogy ők az aktív résztvevők, akik munkát végeznek ebben a dologban. Ők összesen 410 programot szerveznek az öt nap alatt. Ami elképesztően sok. Tehát amikor azt mondtad, hogy ez egy kerek egésszé állt össze, attól állt össze kerek egésszé, hogy a diákok tették azzá. Az olyan programelemeket, amik számukra nem voltak népszerűek, azokat elkezdték hanyagolni. Értelemszerűen onnantól ezeket el is hagytuk. Ők pedig a diákpolgármester-választást kerekítették fel, és aköré épül most már az egész Csabai Garabonciás Napok. Tehát az a tengelye az egésznek.

 

 

 

 

– Tehát akkor, ha jól veszem ki a szavaidból, akkor te is nagyon lényegesnek tartottad, meg a szervezőgárda is, hogy abszolút ilyen téren is bevond a fiatalokat, és semmit nem akartál rájuk erőltetni. Fogadtad az ötleteket, a gondolatokat, és így épült fel maga a rendezvény. Mekkora változáson ment át a gara az utóbbi években?

 

– Ez abszolút így van. Tehát tulajdonképpen az egész rendezvényt a szabadság szellemében próbáljuk, vagy próbálom mozgatni. Annyi kötöttség, annyi keretek közé szorítottság lesz az ember életében felnőttként, hogy nagyjából az egész életét ez végigkíséri. Mindig azt mondom a diákoknak, hogy ezen a héten nyugodtan engedjék el a fantáziájukat, a kreativitásukat. Merjenek szabadon gondolkodni, merjenek nagyokat álmodni, hogyha úgy tetszik. És aztán persze, hogyha vannak olyan dolgok, amiket nem lehet megvalósítani, azokat nem fogjuk megcsinálni. De eleve ne korlátozzák le magukat ötlet, gondolat, vagy innováció szintjén. Ez az egyik vezérgondolata ennek az egész történetnek. És azt gondolom, hogy a srácok vannak is annyira kreatívak, hogy olyan eseményeket, olyan programokat formáljanak meg, olyan gondolatokat, olyan üzeneteket fogalmazzanak meg kampányuk során, amelyek valós problémákat feszegetnek akár korosztályukat illetően, akár a város egészét illetően.

 

– Te észreveszed egyébként ezt a hatalmas változást, ami ebben a generációban, vagy ennek a generációnak a fejében végbement? Hogy ők mennyire tudnak nyitottak lenni, és mennyire befogadóak, és hogy milyen gondolatokkal, milyen ötletekkel állnak elő? És hogy minden évben tudnak egyedit, meg újat mutatni.

 

– Tudnak, bár én azt gondolom, hogy az első 10 évben, tehát ’90-es években az ezredforduló előtti fiatal generáció sokkal felszabadultabban, sokkal nyitottabban állt hozzá a problémák megoldásához. Most azt látom, hogy már folyamatos önkorlátozás van, belső korlátokat állítanak fel a diákok, és sokkal kevesebb az önálló innovatív, attraktív dolog, mint amennyi korában volt. Sokkal inkább épülnek panelekre az általuk szervezett események, és sokkal inkább a korábbi évek ismétléseit hozzák be, azokat egy picit elcsavarva. A jelenlegi generáció esetében kevesebb az önálló nagy gondolat, mint mondjuk tizenévvel ezelőtt volt. Feltételezem, hogy túl sok korlátozás éri őket az életük minden területén, és ezért.

 

– A garabonciás akkor is jól működik, és egyre többen vesznek benne részt. Egyre több diák áll oda a jelöltek mögé, és erősíti a stábot. Mit szólsz az ideiekhez?

– Változások mindig vannak, de a változások nem azt jelentik, hogy egyik évről a másikra nagyot változik valami, hanem inkább folyamatszinten, folyamatszerűen változnak az események, a szereplők vagy a szereplők jellemvonásai. Idén tíz iskola indult, ez a 26 év alatt most fordult elő másodjára. Általában nyolc-kilenc iskola vág bele. Ugyanakkor viszont az is látható, hogy ebben a mostani generációban egy jelentős fegyelmezetlenségi faktor is van. Tehát amikor megbeszéléseket tartasz, gyűlések vannak, akkor régebben egyszer kellett csak elmondani a dolgokat és annak megfelelően csinálták. Most a figyelem egy kicsit felületesebb, vagy szétaprózottabb. Nem mindent jegyeznek meg, vagy csak azokat, amikről ők úgy gondolják, hogy számukra ezek hasznosak. Ez nyilván attól van, hogy rengeteg okos eszközt használnak. Egy csomó más dolog van az életükben, és egész egyszerűen abszolút megosztottá válik a figyelmük, szelektálnak az információk között. Ez a szelektálás pedig már nemcsak akkor működik náluk, amikor okoseszközt használnak, hanem feltételezem, hogy a tanórától kezdve a szülővel történő beszélgetésig vagy egy ilyen megbeszélésig több helyen is.

 

– Mi a helyzet Garaboncityvel és a feladatokkal?

 

– A city és a teljes rendezvény egy helyre került. Minden esemény egy helyen zajlik, és ez pedig a Szent István Egyetemnek a sportcsarnoka, és az egyetemi terület, bent a füves terület. A cityben az idei tematika a klímavédelemmel és a környezettudatos életvitellel áll kapcsolatban, ennek megfelelően kellett megépíteni a saját városrészüket, és ennek megfelelően kell aktivitással feltölteni. Mindig vannak klasszikus feladatok, kampánykoncertek, amiket nekik kell szervezni, a kampányhappening, a zárófelvonulás, a záróbeszédek, illetőleg itt a klímavédelem jegyében most egy csomó tesztet, és fix feladatokat kaptak. Egyébként nagyon sok pedagógus, szülő is érdeklődik, meg egyáltalán a békéscsabai polgárok.

Megosztás:

Címke: ,