Foci Eb: francia-portugál döntőt rendeznek

2016. július 8. 08:06 | behir.hu

A francia labdarúgó-válogatott lesz a portugál csapat ellenfele az Európa-bajnokság fináléjában, miután a csütörtök esti elődöntőben 2-0-ra legyőzte a világbajnok német együttest Marseille-ben.

A francia együttes eddig korábban négyszer találkozott úgy a német együttessel, hogy utóbbi volt a vb-címvédő, és mind a négyszer legyőzte a világbajnokot: 1954-ben 3-1-re, 1958-ban 6-3-ra, 1977-ben 1-0-ra és 2015-ben 2-0-ra. 

A találkozó kiváló iramban kezdődött, de kevés helyzet adódott. Úgy tűnt, gól nélkül vonulnak szünetre a csapatok, ám a ráadásban a mezőny legrutinosabb játékosa, Bastian Schweinsteiger hibázott és kezezett, így büntetőhöz jutott a házigazda. A góllövőlista éllovasa, Antoine Griezmann ötre növelte találatai számát az idei Eb-n, így féltávnál 1-0-ás hazai előnyt mutatott az eredményjelző.

A második játékrészben többször is veszélyeztetett a világbajnok, azonban egyenlítés helyett a házigazda növelte előnyét az ismét villanó Griezmann találatával. A németek nem adták fel, több távoli lövésük is kecsegtető volt, de a szépítésben hol a pontatlan célzás, hol a remekül védő Hugo Lloris akadályozta meg őket.

A franciák első nemzetként jutottak el kétszer is a fináléig hazai rendezésű tornán, ez először 1984-ben sikerült nekik. A kontinensviadal fináléját vasárnap 21 órától rendezik.

FEL