Flúgos futam a Keményben

2021. november 3. 13:27 | Erdei-Kovács Zsolt

Úgynevezett Flúgos futamot, vagyis KRESZ és kerékpáros ügyességi versenyt rendeztek a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Technikumában. Különös érdekességként említhető, hogy az összesen közel 30 versenyző nem csupán szlogenként élhette meg a minden résztvevő nyer jelmondatot.

Itt tényleg mindenki nyert, aki elindult! És nem csupán tapasztalatot, hiszen a felajánlásoknak köszönhetően mintegy 600 ezer forint értékű nyeremény talált gazdára. Az összérték 50 százalékát két bringa, egy női és egy férfi kerékpár adta, ami egészen jó kiindulási pontnak tekinthető, s úgy tűnik, hogy a diákok fantáziáját is megmozgatta.

A darabonként 150 ezres érték elegendő volt ahhoz, hogy a kétnapos, kétfordulós megmérettetésre majd mindenki benevezzen. Az első napon egy hat pontból, illetve hat feladatból álló KRESZ-tesztet kellett kitölteni, ami a jelentkezők jelentős részének, közel 40 százalékának hibátlanul sikerült és nagyon sokan voltak azok is, akik csak egy-egy hibát vétettek.

Nincs itt semmi hiba, csak ügyesen

 

Az elmélet tehát nagyjából rendben van, legalábbis születhettek volna sokkal rosszabb eredmények is. Minderről Mihályfiné Lackó Mónika adott tájékoztatást. A BSZC Kemény Gábor Technikum igazgató-helyettese elmondta, az első fordulóban megközelítőleg 130 tanuló töltött tesztet, amelyben legfőképp a kerékpározásra vonatkozó kérdések voltak. A gyakorlati fordulóban egy akadálypályát kellett minél kevesebb hibával, időre teljesíteni, ebben az etapban összesen 25 nebuló, 11 lány és 14 fiú vetélkedett.

A pálya ránézésre is nehéz volt, nem kevesebb, mint 10 állomásból állt.

– Közlekedési iskola vagyunk, ez a fajta tevékenység beleillik a profilunkba – ismertette az igazgató-helyettes, kiemelve, hogy az utóbbi időszakban jelentős mértékben megnőtt a kerékpár, a kerékpározás szerepe és jelentősége.

Azt is szeretnék elérni, hogy még inkább emelkedjen a bringával iskolába járók aránya, a fenntartható környezet eszméjének megvalósulását ilyen módon is elő kívánják segíteni – hangsúlyozta végül.

Középen Alföldi Károly, a Csabai Jövőért Egyesület elnöke

 

A megmérettetés megvalósítása, illetve a nyereményként említhető ajándékok felajánlása a Csabai Jövőért Egyesület hathatós együttműködésének, munkájának köszönhető. Alföldi Károly, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, megközelítőleg nyolc évvel ezelőtt alapították, a tagok békéscsabaiak, s a célok között a közösségépítés éppúgy megtalálható, mint a fiatal tehetségek segítése, felkarolása, továbbá az ilyen és ehhez hasonló események körüli bábáskodás.

Fontosnak tartják a közlekedési kultúra javítását – emelte ki Alföldi Károly, aláhúzva: mindenki kap ajándékot, mert azt szeretnék, hogy igazán emlékezetes legyen ez a nap.

Galéria

További programok »

FEL