Töltött káposzta, disznótoros, kiszelyleves, haluskaleves, birkapörkölt, cigányka, csöröge fánk és tarkedli is fogadta a kilátogatókat a Csabai Szlovák Tájházban. A békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke elmondta, hogy az apropót az adta hogy a hátsó tér megteljen élettel, illetve egy harminc, tradícionális ételekből álló tót szakácskönyvet mutassanak be az érdeklődő közönségnek. Kiszely András kiemelte: a könybemutatót színesítette az is, hogy több szlovák csoport is felsorakozott a bódésoron, ahol a szlovák ízekről nemcsak olvasni lehetett, hanem kóstolásra is lehetőség nyílt.
– A Csabai Szlovák Önkormányzat idei egyik legnagyobb projektje volt a szakácskönyv létrehozása. Több mint harminc, csabai, ősi szlovák receptet válogattunk össze, ami természetesen magyarul és szlovákul egyaránt olvasható. A szakácskönyvből tizenhat ételt választottunk ki, ezeket el is készítik a résztvevők – fogalmazott az elnök.