„Ha szeretne életmódot változtatni, civilizációs betegségeiből gyógyulni, de nehéz az első lépéseket elkezdeni és az egészséges ételeket elkészíteni, figyelmükbe ajánljuk az Eleki Életmódközpont szakácskönyvét, ami több mint 250 egészséges növényi alapú étel receptjét tartalmazza” – az előadók egyebek mellett ezekkel a gondolatokkal csalogatták az érdeklődőket a bibliotéka Lipták Pál termébe.
Somogyi Lehel – Fotó: Such Tamás
– A 15 éve működő Eleki Életmódközpontban már a kezdetektől fogva szervezünk bentlakásos programokat, illetve nagyon sok külső rendezvényen népszerűsítjük az életmódváltást és hatásait – mondja Somogyi Lehel intézményvezető. – Évekkel korábban, még az USA-ban ismerkedtem meg azzal az alternatív szemlélettel, amely egyrészt a növényi alapú étrenden alapul, illetve azzal, amikor a modern orvostudomány a természet gyógymódjaival és az életmódváltással találkozik.
Többek között évente számos, tíznapos programot szerveznek, amely a kötött napirendre és étrendre koncentrál; utóbbi választékosságáról az intézmény szakácsai gondoskodnak. Ezzel a felütéssel egyúttal el is jutottunk az Eleki Életmódközpont szakácskönyvéhez. (A kötet szerkesztője Pásztor Katalin, az intézmény külső munkatársa.)
Dr. Szabó Zoltán (balszélen) – Fotó: Such Tamás
A 250 receptet bemutató könyvből random a tofurántottát emeli ki. Az ínycsiklandozó étek ízre, állagra nagyon hasonlít a tojásrántottára. Mindezzel kapcsolatban megemlíti, a mai program társelőadója, dr. Szabó Zoltán dietetikus, táplálkozástudományi szakember legfőképp a növényialapú étrend jelentőségéről beszél. Például miért érdemes a tejtermékeket, akár a tojást is elhagyni.
Visszalépve a szakácskönyvhöz, megemlíti, minden egyes receptnél feltüntetik a legfontosabb információkat, azaz az étel hozzávalóit, az elkészítésének lépéseit, valamint, hogy mennyi kalóriát, fehérjét, szénhidrátot és zsírt tartalmaz.
– Az életmódközpontban két orvosunk jelöli ki az étrendet a páciensek számára, akik az érkezésükkor hozzák a leleteiket, majd átesnek egy vizsgálaton, azt követően egy tervet készítünk számukra.
Kérdésemre elmondja, nagyon jó visszajelzéseket kapnak; különböző indítékokból, főleg egészségügyi érvek miatt változtatnak nagyon sokan az életmódjukon.
***
A Lipták terem előterében egy terülj-terülj asztalka várja a megjelenteket, amely nem is kóstoló, hanem – ahogy Juhász Zoltán, a könyvtár első embere megemlíti –: egy komplett vacsora. Pásztor Katalintól, az intézmény külső munkatársától, a kötet szerkesztőjétől megtudom, a tányérokon minden növényi alapú: kőrözött, fokhagymás ízű kifli, citromos lepény, kölespuding meggyszósszal.