Filipinyi Ágnes tűzzománc képei a Jaminai Közösségi Házban

2021. november 28. 12:25 | Such Tamás

Közel száz (93) képpel nyílt meg a minap Filipinyi Ágnes Tűzzománcba álmodott képek című tárlata, a Jaminai Közösségi Ház nagytermében. A békéscsabai alkotó nagyrészt tűzzománc képekkel, illetve néhány olajfestménnyel lepte meg a nemcsak erzsébethelyi érdeklődőket.

A nonfiguratív képektől a tengeri és „normál” állatokon keresztül, Madonna és Jézuska képekig – szó szerint mindent láthatunk, mi Filipinyi Ágnest valaha is megérintette. (Egy alkotás erejéig a vörösiszap-katasztrófa is megjelenik.) Mi több, a falon ragyog élete negyedik képe is, amit még a kilencvens évek elején, egy alkotótáborban festett.

 

Filipinyi Ágnes képei a Jaminai Közösségi Házban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

A negyedik kép – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Elmondása szerint egész életében az új lehetőségek érdekelték.

– Fiatal lány koromban anyukámmal cipőfelsőrészeket készítettünk: lyukasztottunk, ragasztottunk, szabtunk – meséli. – Később néhány évet Németországban, Budapesten éltem. Majd visszaérkezve Csabára, óriási szerencsémnek köszönhetően kaptam egy álláslehetőséget a Jókai színházban.

Noha Ágnes 33 évig kellékesként dolgozott a színházban, s ez a 33 év akár az örökkévalóságnak tűnhet, de egy izgalmas műsorral futó teátrum mindig olyan pörgésben van, mint a forgószél – mindent és mindenkit röpít. (Nem mellesleg számtalan kelléket ő gyártott le.)

 

Filipinyi Ágnes képei a Jaminai Közösségi Házban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Színésznők között ragyogott a szemöldököd – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

A színházzal párhuzamosan – szintén az édesanyjával – ásványköveket árult a gyulai strandon, aminek a bevételéből később egy szoláriumot nyitottak.

– Közben rátaláltam a festészetre… Ám mióta nyugdíjas vagyok, semmire sincs időm – fűzi hozzá.

A karácsonyi időszakban (december 24. és január 3. között valamelyik napon) Filipinyi Ágnessel egy hosszabb életút interjúval „visszajövünk”.

A kiállítás megtekinthető 2022. január 31-ig, a Jaminai Közösségi Ház (Orosházi út 101.) nyitvatartási idejében.

 

Galéria

További programok »

FEL