Haydn és Mozart vonzásában – Takács-Nagy Gábor vezényelt a Csabagyöngyében

2024. március 13. 10:16 | Csiffáry Zsuzsanna

A Filharmónia Összhang bérlet a megszokott klasszikus zenei élményt nyújtotta a komolyzene szerelmeseinek kedden este, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Ezúttal Takács-Nagy Gábor, Magyarország Érdemes Művésze vezényelte a Budapesti Fesztiválzenekart, Marc Bouchov hegedűművész közreműködésével. Az előadás során Haydn és Mozart fülbemászó dallamai csendültek fel.

Kedden este a Filharmónia Összhang bérlet újabb állomásához érkezett. A klasszikus dallamok szeretői Mozart és Haydn kevésbé ismert műveit hallhatták. Mohácsiné Szeverényi Ágnes, a Filharmónia Magyarország kulturális szervezője révén az est kulisszáli mögé is bepillantást nyertünk. 

– A Budapesti Fesztiválzenekar a világ legjobb tíz zenekara közé tartozik. Az együttes tavaly ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját. Az est karmestere Takács-Nagy Gábor volt, aki a zenekar állandó vezetője. A Haydn-Mozart-sorozatért ő maga felel, az ő ötlete alapján valósult meg az előadás. Szintén nagy megtiszteltetés, hogy városunkban lépett fel az orosz-ukrán származású, belga Marc Bouchov hegedűművész, akiről humorosan azt szokták mondani, hogy "hangszerével együtt jött a világra" – fogalmazott a kulturális szervező.

Kép: Nagy Attila

 

Takács-Nagy Gábor Budapesten született, nyolcéves korában kezdett hegedülni. A Liszt Ferenc Zenekadémia hallgatójaként 1979-ben első díjat nyert a Hubay Jenő Hegedűversenyen, később Nathan Milstein vezetésével folytatta tanulmányait. Takács-Nagyot magyar zene, és különösen Bartók Béla mai egyik leghitelesebb képviselőjének tartják. 2017 márciusában a rangos Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjjal tüntették ki. 1998-ban három honfitársával, Tuska Zoltánnal, Papp Sándorral és Perényi Miklóssal megalapította a Mikrokosmos Vonósnégyest.

Rendszeres felkérést kap többek között az Orchestre National de Lyon, az Orchestra Philharmonique de Monte Carlo, az Orchestra Filarmonica de Bologna, a l’Orchestre de l’Opéra de Toulon, a Malaysian Philharmonic, a Calgary Philharmonic, a Bilkent Symphony Orchestra, a Budapesti Szimfonikus Zenekar, az Orchestra of Dijon-Bourgogne, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, az Orchestre de Chambre de Lausanne, az Orchestre de Chambre de Genève és a Detroit Symphony Orchestra vezénylésére is.

Mindemellett a kamarazene elkötelezett és keresett tanára. A vonósnégyes professzora a genfi Haute Ecole de Musique-ban. 2012 júniusában a londoni Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagja lett, valamint a Cziffra György Fesztivál Életmű-díjasa.

Az est hegedűvirtuóza Marc Bouchov volt, akit a közönség már jó ideje figyelemmel kísérhet a komolyzenei palettán. A virtuóz és sokoldalú belga művész nemzetközi karriert tudhat magáénak, Európa számos vezető zenekarával lépett már fel, mint például a Royal Concertgebouw Orchestra, Tonhalle Orchester Zürich, Orchestre National de Belgique, Orchestra Sinfonica Nazionale RAI, Mariinsky Theater Symphony Orchestra, és rendszeres meghívottja például a rangos Verbier Fesztiválnak is. 

További programok »

Kultúra

Több százan fújták a magukét Békésen

A Békés Vármegyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége 13. alkalommal rendezte meg a Hagyományőrző Népdalkörök, valamint a Szólóénekesek Régiós Dalos Versenyét. A Békés Városi Kulturális Központban megtartott, mintegy 500 nevező részvételével zajló megmérettetésre a vármegye szólóénekesein és dalkörein kívül Debrecenből és Szegedről is érkeztek versenyzők.
16:41
FEL