Fidesz-frakció: Jól kell sáfárkodnunk a város "zöld vagyonával!"

2021. szeptember 24. 12:24 | D. Nagy Bence

Sajtótájékoztatón értékelte a csütörtöki közgyűlés fontosabb témáit a békéscsabai közgyűlés Fidesz-frakciója.

– Elsőként a járdaépítést kell kiemelnünk, amely egy több évtizedes probléma megoldásának következő fokozatát jelenti. Egy 10 milliárd forintos, a lakosságot erőteljesen érintő út- és járdafelújítási programról van szó, amely kapcsán külön köszönetet kell mondanunk Herczeg Tamás országgyűlési képviselő úrnak – nyitotta meg a pénteki sajtótájékoztatót Hanó Miklós alpolgármester. Mint mondta, a program azért is fontos, mert a város külterületi részein mind út, mind járda tekintetében rossz állapotok uralkodnak, a felújítás révén azonban biztosítani fogják, hogy minden utcában legalább az egyik oldalon megfelelő járdaszakaszok készüljenek el.

Hanó Miklós kiemelte, hogy a Fidesz-frakció erőteljesen támogatja az ivóvízjavító programot.

– Szeretnénk egy programtervezetet elkészíteni, hiszen mindenhol szükség van ivóvízre. Ennek teljes körű megvalósítása 2-2,5 milliárd forintos forrást igényel. Egyre többen költöznek a város külső területeire, ahol így szükségessé vált a megfelelő hálózat kialakítása – fogalmazott az alpolgármester. Hozzátette, hogy a program kapcsán jelenleg rendelkezésre álló 100 millió forintból a Kisfényesi, a Fonó, a Lajta, a Rakéta, a Nógrád és az Ostoros utcákban indulhat meg a hálózat kiépítése.

Opauszki Zoltán környezetvédelmi tanácsnok szintén az ivóvízjavító programhoz kapcsolódva kiemelte, hogy a legkorábban azokon a helyszíneken tudnak hálózatfejlesztést megvalósítani, ahol a legtöbb lakos van, tehát a legnagyobb a szükséglet.

– A helyi lakosság összességének érdekeit képviselő javaslatot fogalmazunk meg, amely biztosítja az átfogó, de tempós munkálatok megvalósítását is. Ebben az Alföldvíz Zrt. markáns szerepvállalására is számítunk – fogalmazott Opauszki Zoltán.

Kép: Rusz Richárd/BMC

 

Zöld vagyon

A környezetvédelmi tanácsnok a fák védelméről is beszélt, amely kiemelt témaként szerepelt a közgyűlésen tárgyalt témák között.

– Fokozott a felelősségünk abban a tekintetben, hogy a város területén lévő, úgynevezett zöld vagyonnal hogyan sáfárkodunk, amely nem merülhet ki abban, hogy mikor, milyen fákat kell kivágnunk – emelte ki a tanácsnok.

Elhangzott, hogy Szarvas Péter polgármester, Hanó Miklós alpolgármester, Szente Béla önkormányzati képviselő, Bacsa Vendel jegyző és Opauszki Zoltán részvételével egy bizottság áll fel, amely a jegyző által a város fás szárú növényeinek védelme kapcsán előterjesztett javaslatot tekinti át. A bizottság még az év végéig döntést hoz a szükséges intézkedésekről, melynek kapcsán akár rendelet is szabályozhatja a városi növényvédelmet.

 

158 utasvárót telepítenek Békéscsabán

 Szente Béla elmondta, hogy a Modern Városok Program A meglévő iparterületek kiszolgálásával kapcsolatos infrastrukturális fejlesztések részeként a Dobozi út újabb két szakaszának kerékpárút-fejlesztésében született döntés, ez a körforgalomtól a kanyarig terjedő szakasz, illetve a Csabai út sarkáig tartó szakaszokat jelenti. Beszélt arról is, hogy elkészült a Gerlára bevezető útszakasz, a Csabai út és a Magvető utca felújítása jelenleg is zajlik, emellett szépen halad a Gerlától Póstelekig vezető erdei kerékpárút kivitelezése.

– Polgármester úrnak sikerült megállapodnia 158 utasváró telepítéséről. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a meglévő 60 utasvárót kicserélik, hanem hogy modern és egységes megjelenésű várók teszik teljessé a városképet, szépen kiegészítve az út- és járdafelújításhoz kapcsolódó fejlesztéseket – foglalta össze Szente Béla.

További programok »

FEL