Fidesz: a frakció fejlesztési elképzelései valósulnak meg a harmicmilliárdból

Tíz éve folyik a háttérben a munka.

Sajtótájékoztatón értékelte a Fidesz a keddi miniszterelnöki látogatást. A megígért támogatásokkal kapcsolatban hangsúlyozták, az ebből finanszírozott beruházásokkal a frakció fejlesztési elképzelései valósulhatnak meg.

Mérföldkőhöz jutott Békéscsaba a miniszterelnök látogatásával Dr. Ferenczi Attila szerint. Az önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője ugyanis úgy látja, Orbán Viktor nem kampánycéllal érkezett, hanem azért, hogy felzárkóztassa a várost az ország egészéhez.

„Valódi szándékot láttunk a miniszterelnöki látogatás mögött” – mondta, hozzátéve, a megígért mintegy harmincmilliárd forintos támogatást úgy kell értékelni, hogy mellette a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) és egyéb pályázati lehetőségeken keresztül még több forrás érkezik majd Békéscsabára. Emlékeztetett: az utóbbi tíz év során már 75 milliárd forintnyi kormányzati támogatást kaptak beruházásokra, ebből tízmilliárd forint az önkormányzat adósságának átvállalásával érkezett a megyeszékhelyre.

Ebben az időszakban a Fidesz frakció fejlesztési elképzeléseinek csak a pénzügyi lehetőségek szabtak határt – fogalmazott a frakció vezetője. Dr. Ferenczi Attila elmondta, ehhez nagy segítséget jelent az újabb harmincmilliárd forint, amit a város felzárkóztatásában eddigi elért eredményekkel együtt komoly fejlődésként, arculatváltásként értékelt. „Az itt lévő vállalkozások erősödtek, fejlődtek, bővültek. Ezt mi leginkább abban tudjuk lemérni, hogy az adóbevételeink is nagyon szép számokat, illetve többleteket mutatnak” – tette hozzá.

Az M44-es gyorsforgalmi úttal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök ezúttal már nem ígéretet tett, hanem konkrét számokkal alátámasztott tényeket közölt arról, hogy az első körben megvalósuló középső szakasz megépítése Kondoros és Tiszakürt között már idén nyáron elkezdődik. Elmondta, a kivitelezés költségeinek fedezésére a 2017-es költségvetésben a forrás biztosított, a teljes szakasz pedig lehetőleg a 2018-as parlamenti választásokig, de legkésőbb a 2019-es önkormányzati választásokig megvalósul. Ezzel a frakcióvezető szerint Békéscsaba hatalmas lépést tesz majd afelé, hogy az érdeklődés és a befektetések színterévé váljon.

Herczeg Tamás tanácsnok szerint a miniszterelnök joggal hasonlította a programot a kiegyezés utáni időszak pezsgő gazdaságfejlesztéséhez. Rámutatott, hogy az összeg a város éves költségvetésének másfélszerese-kétszerese. „Hogyha erről az oldalról nézzük, akkor ez egy horribilis fejlesztési összeg” – fogalmazott. Felhívta a figyelmet arra, hogy a most kihirdetett támogatás mellett további fejlesztésekkel kapcsolatos munkacsoportok alakulnak, amelyek a későbbiekben további forrásokat tehetnek még elérhetővé. Így a hajléktalanszálló vagy a Jókai Színház felújítása, az Élővíz-csatorna közép-békési együttműködéssel megvalósuló turisztikai célú revitalizálása mind olyan elképzelések, amelyek továbbra is „ott vannak a miniszterelnök asztalán”. Hangsúlyozta, hogy mindezek nem csökkentik a TOP 12,5 milliárdos támogatási keretét. Elmondta, bár hosszú évek egyeztetései előzték meg a megszületett megállapodást, de a munka folytatódik az elképzelések további kidolgozásával, így néhány évbe telik, míg azok megvalósulnak. Kiemelte, hitelfelvétel, megszorítások és forráselvonás nélkül valósulnak meg a fejlesztési programok.

A dokumentumban megfogalmazott egyik fő cél, hogy a megyeszékhely ismét az ország éléskamrájává váljon. Ennek érdekében 12 milliárdos beruházással egy új hűtőház létesül, továbbá zöldségszárító- és paradicsomsűrítmény-üzemet is építenek. Ezek a létesítmények több száz új munkahelyet jelentenek a térségnek. Több mint 5 milliárd forintból Magyarország egyik legnagyobb vásárterét is kialakítják majd Békéscsabán, az M44-es út pedig a város elérhetőségének javítását szolgálja.

Hanó Miklós alpolgármester szerint a miniszterelnök támogatásával az önkormányzat Fidesz frakciójának fejlesztési elképzelései teljes körűen megvalósulnak. Hangsúlyozta, hogy terveik hosszú távúak. Elmondta, Orbán Viktor pozitívan fogadta a munkahelyteremtéssel, ezen belül az élelmiszeripar-fejlesztéssel kapcsolatos terveket, amelynek részletes kidolgozására munkacsoportok jönnek létre. Kiemelte a mezőgazdasági területek öntözési rendszerének kialakítását, amely ugyan nem hangzott el a kihirdetéskor, de fontos tényezőnek tartja, hiszen segítségével a magas aranykorona-értékű földeken termelési volumennövekedést, szerkezetváltást, a kertészeti ágazat megerősítésével pedig további munkahelyteremtést tudnak elérni. Hozzátette, hogy az erre épülő három élelmiszeripari üzemben az önkormányzat tulajdonosként jelen lesz, ezzel kívánnak garanciát nyújtani a fenntartható működésre.

Hanó Miklós a megvalósuló sport- és turisztikai célú beruházások között említette a kézilabda, a röplabda és az atlétika utánpótlását szolgáló sportkomplexum, valamint egy 50 méteres fedett uszoda megépítését, illetve a CsabaPark 1 milliárd forintos fejlesztését. Ez utóbbi esetében egy 4-5 kilométeres rekortán futópályát, a Körte-soron pedig többek között például mászófalat, és más szabadidős tevékenységeket lehetővé tevő beruházásokat említett.

A nyomdaipari képzés másfél milliárdos kialakításával tovább erősítik majd Békéscsaba pozícióját a szakmán belül, amely jelenleg a kibocsátás egyharmadát biztosítja. A repülőtér fejlesztésével pedig azt szeretnék elérni, hogy középkategóriás gépek is le tudjanak ott szállni, ezzel további gazdaságélénkítést elérve.

Hanó Miklós szerint a beruházások egy-két éven belül megvalósulnak. Az alpolgármester hozzátette: mindez egy újabb nagy lökést jelent a város fejlődése számára .

Megosztás:

Címke: , , , , ,