Festőóriások Gyulán: Benczúr és Munkácsy alkotásai egy jegycsomagban

2024. január 29. 17:35 | behir.hu

Önálló jegycsomagot hozott létre két tárlata megtekintésére a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. A városban a magyar képzőművészet két emblematikus alakjának látható kiállítása, teljes árú belépő esetén 20 százalékos kedvezménnyel láthatják azokat az érdeklődők az új jegytípusnak köszönhetően.

A Kohán Képtárban a nyíregyházi Jósa András Múzeum gondosan összeállított Benczúr kollekciójának legjava látható ezekben a hetekben. A 19. századi magyar történelmi festészet egyik legnagyobb alakjának 14 olajfestményével, 17 grafikájával és 16 személyes tárgyával találkozhatnak a látogatók. Az Almásy-kastély Munkácsy-kiállítása az alkotó életét és munkásságát interaktív eszközök segítségével meséli el, ezen túl 14 eredeti Munkácsy-művet is szerepeltet néhány kortársának munkái és a reprodukciók mellett. Azon túl, hogy mindkét alkotó a 19. századi magyar képzőművészet meghatározó alakja volt, összeköti őket születési évük is. Benczúr Gyula és Munkácsy Mihály is 180 évvel ezelőtt, 1844-ben látta meg a napvilágot.

A január 28-tól, Benczúr Gyula születésének napjától elérhető jegytípus a Benczúr-kiállítás gyulai tartózkodásának végéig, március 3-ig él. Az évfordulóhoz kapcsolódva január 27-én 14 órai kezdettel rendhagyó tárlatvezetést tart a Kohán Képtárban Benczúr életéről és munkásságáról Kocsis János tárlatvezető. Természetesen Munkácsy Mihály születésének február 20-i évfordulójához kapcsolódva az Almásy-kastély is készül különleges programokkal.

A történeti festészet legnagyobb hazai alakja és a minden idők életében legjobban fizetett festője egy időben Gyulán látható kiállításaira Festőóriások néven létrehozott jegycsomag 3000 Ft/fős teljes és 2000 Ft/fős kedvezményes áron az Almásy-kastély pénztárában és ajándékboltjában, valamint a Kohán Képtárban kapható.

További programok »

Gyula

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL