Fennállásának 40. évfordulóját ünnepelte a Békéscsabai Nyugdíjas Pedagógus Klub

2018. november 21. 12:28 | Mikóczy Erika

Megalakulásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte kedden délután a Szlovák Kultúra Házában a Békéscsabai Nyugdíjas Pedagógus Klub. Az oktatási intézmények nyugalmazott pedagógusaiból, munkatársaiból álló tagságot Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is köszöntötte.

– Szeretem azokat az alkalmakat, amikor az egykori tanáraim körében lehetek. Soha nem tudjuk eléggé meghálálni azt, amit önöktől kaptunk, és jó látni, hogy ebben a négy évtizede alakult közösségben ma is sokan vannak együtt. Biztatom önöket, hogy folytassák tovább a klubot, amelyet a közösség ereje tart meg ma is – fogalmazott Szarvas Péter a köszöntőjében.

 

 

A jubileumon műsort adtak a békéscsabai Kazinczy iskola és a katolikus iskola diákjai, valamint az Orgován Népdalkör a fiatal citerásokkal kiegészülve, de elhangzott, hogy gyakori vendégek náluk az evangélikus iskola diákjai és a Százszorszép óvoda apróságai is.

Az ünnepségen Krajcsovics Mihályné elnök idézte fel az elmúlt negyven év legfontosabb történéseit. A Békéscsabai Nyugdíjas Pedagógus Klub 1978-ban alakult meg, elsőként nyugdíjas pedagógusokból, de egy-két év múlva mellettük már az ügyviteli, technikai dolgozók is csatlakoztak a tagsághoz. Megalakulása óta két elnöke volt a klubnak; 2002-ig Pluhár Erzsébet, a szlovák iskola nyugalmazott pedagógusa, őt Krajcsovics Mihályné követte, aki máig beölti ezt a posztot.

Mint megtudtuk, eleinte nem volt állandó termük, akkor tudtak foglalkozásokat tartani, ha a könyvtár vagy valamelyik iskola erre helyiséget biztosított. Később a Kiss Ernő utcában jöttek össze, de a feltételek ott sem voltak a legjobbak. Ezt követően kaptak helyet a Szlovák Kultúra Házában, ahol viszont minden adott az aktív klubélethez. Céljaik lényegében a kezdetektől ugyanazok.

 

 

– Már az induláskor nagyon fontosnak tartotta a klub, hogy igazi közösséget biztosítson azoknak, akiknek a nyüzsgő iskolai életből kikerülve hiányoztak a kartársaik, hiányoztak a gyerekek. Az is fontos volt, hogy lehetőség szerint megtartsák az addig elért kulturális és egészségügyi szintjüket azok is, akiknek ez az iskolából kikerülve egyébként nehezebb lett volna. Lényegében máig ezek a legfontosabb céljaink – fogalmazott Krajcsovics Mihályné, hozzátéve, hogy állandó kulturális, ismeretszerző és egészségvédelmi programjaik is ezeket a célokat segítik, szolgálják.

 

 

A jeles ünnepeket, például a magyar kultúra napját, a költészet napját minden évben megünneplik, járnak színházba, előadóik a verseket, könyveket, filmeket is közelebb hozzák az érdeklődőkhöz. Ismeretterjesztő előadásaik részben élménybeszámolókból álltak és állnak, de bérletük van a TIT Haán Lajos Szabadegyetem előadásaira is, ahova mindig azok mennek, akiket az adott téma a legjobban érdekel. Az egészségvédelemmel kapcsolatban pedig egyebek mellett van egészséghónapjuk, amikor ilyen témájú szintfelmérések, előadások, és az eltérő táplálkozással kapcsolatos receptek és ételbemutatók vannak.

A jubileum jó alkalom volt az emlékezésre, a szép emlékek felidézésére, ugyanakkor arra is, hogy igazi ünnepet varázsoljon egy hétköznap délután azoknak az életébe, akik ehhez az immár negyven éve működő közösséghez tartoznak.

 

FEL