Felvételi – nem kötelező, de ajánlott az emelt szintű érettségi

2023. január 28. 09:19 | Vári Bianka

Hamarosan lezárul a jelentkezési határidő a 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. Idén több változás történt a felvétel rendszerében, jövőre pedig még nagyobb átalakulás várható.

A fiatalok Békésben is számos szakra jelentkezhetnek: a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Kara Békéscsabán, a Pedagógiai Kar Szarvason, az Egészség- és Szociális Tudományi Kar Gyulán; a Kodolányi János Egyetem pedig Orosházán kínál képzéseket a vármegyében. Az orosházi egyetem docense szerint jelen gazdasági helyzetben érdemes megfontolni egy közelben lévő felsőoktatási intézmény választását.

A felvételizőknek nem sok idejük maradt, február 15-én ugyanis lezárul a jelentkezési időszak. A felvételt érintően több változás történt 2023-ban. Az egyik, hogy az alapképzésre és osztatlan képzésre jelentkezőknek általános felvételi követelményként nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségit tenniük. Ettől függetlenül az emelt szintű érettségiért idén is adhatnak többletpontokat az egyetemek.

– Tehát, nyilván ezt mérlegelni kell, hogy nem kötelező bemeneti feltétel, ugyanakkor azt gondolom, én azt szoktam hirdetni a köznevelési intézményekbe, amikor meghívnak, és tájékoztatást adok, minden diák, leendő jelentkező mérlegelje, hogy képes-e egy tárgyból emelt szinten érettségizni, mert akkor javasoljuk, hogy tegye meg – fogalmazott Kovács Katalin, a Gál Ferenc Egyetem oktatási igazgatója.

Másik jelentős változás, hogy 2023-tól megszűnik a jogszabályi minimum ponthatár.

Ez azt jelenti, hogy amíg korábban felsőoktatási szakképzésben minimálisan 240 pont kellett, alapképzésben 280 pont, az most nincsen. Tehát alapjában véve aki szerényebb teljesítménnyel szeretne felsőoktatásba kerülni, annak is lehetősége van erre  mondta el Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Egyetem egyetemi docense.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az egyetemek nem a legjobb képességű felvételeizőket keresik majd, de várhatóan lesznek majd olyan intézmények és olyan szakok, ahol nem lesznek olyan magasak a ponthatárok.

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
2023. március 21. 18:55
FEL