Felújítják a Szigligeti utcai óvoda tanmedencéjét

2018. november 21. 06:34 | Gyemendi Réka

Decemberben elkezdődhet a békéscsabai, Szigligeti utcai óvoda tanmedencéjének felújítása a városi közgyűlés legutóbbi ülésén hozott döntése alapján. Az 5 éve lezárt létesítmény korszerűsítése mintegy 100 millió forintból valósul meg. Télen a belső felújítás veszi kezdetét, mely során többek között kicserélik a teljes szellőzőrendszert, valamint felújítják a burkolatokat is. Tavasszal a tető cseréje történik majd meg.

 

 

A tanmedencét 2013-ban zárták be a tetőszerkezet problémája miatt, melyet a szellőzőrdendszer meghibásodása okozott. Fülöp Csaba, Békéscsaba 6. számú választókörzetének önkormányzati képviselője hangsúlyozta: 2015 óta széleskörű társadalmi összefogás jött létre a felújítás elősegítése érdekében. Először támogatójegyeket bocsátottak ki, melyet városvezetők, közéleti személyiségek is megvásároltak. Ezen kívül három jótékonysági estet is rendeztek. Végül 2016 őszén fogadta el az önkormányzat a műszaki tervet, akkor a források kijelölése is megtörtént.

Az azóta eltet két évben drágulás következett be az építőiparban, ezért 9 millió forinttal kerül többe a projekt a 2016 novemberi állapothoz képest. Így most 100 millió forint összköltségvetésű beruházásról döntött az önkormányzat. A többletköltséget a 2019. évi költségvetés terhére megszavazta a testület, így az önkormányzati szerepvállalás 64 millió forint a projektben, 36 millió forintot pedig - az Előre úszóklub elnöke, Kutyej Pál önkormányzati képviselő és Lázár Olga vezetőedző közreműködésének köszönhetően - a hazai úszószövetség ajánlott fel.

Lázár Olga, a Békéscsabai Előre Úszóklub edzője elmondta: már több éve végzik a gyerekek úszás oktatását, valamint az óvodások vízhez szoktatását is. Szerinte nagyon fontos dolog, hogy mindenki megtanuljon úszni. Úgy fogalmazott: alap mozgásforma az úszás, amit legjobban 5 és 6 éves korban lehet megtanítani, hiszen ebben a korban a leginkább fogékonyak a gyerekek erre a mozgásra,  ekkor alakul ki a kis mozgáskoordináció, továbbá az agyuk fejlettsége is ilyenkor a legalkalmasabb erre. Hozzátette: azért is nagyon lényeges korán megtanulni ezt a mozgást, mert az iskolában már sokkal szűkösebbek a diákok lehetőségei, korlátozottabb az idejük.

Királyné Egri Mónika, a Szigligeti Utcai Óvoda intézményvezetője örömét fejezte ki a felújítással kapcsolatban, hiszen már 5 éve nem tudják használni a létesítményt. Kiemelte: ha elkészül a tanmedence, akkor nem csak a hozzájuk járó gyerekek, de a város összes nagycsoportos korú óvodása igénybe veheti majd, továbbá babaúszásnak is helyet fognak biztosítani. Úgy fogalmazott: nagy büszkeség számukra a létesítmény, hiszen nem sok óvoda rendelkezik tanmedencével.

Az építési munkálatok körülbelül 6 hónapig tartanak majd, így az óvodások várhatóan 2019 szeptemberétől vehetik majd újra birtokba az uszodát.

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Deák utcai híd: Készülnek az előregyártott elemek

A „Modern Városok Program, Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő fejlesztési projekt” keretében valósul meg a József Attila utca és Deák utca közti új híd építése és környezetének felújítása. A munkákat végző Galéria Invest Kft. az alábbi folyamatokról adott tájékoztatást. 
08:22
FEL