Felújítások indulhatnának CSOK-ból

2019. március 5. 18:11 | behir

Kiemelt figyelmet kell kapniuk a CSOK keretében is a felújításoknak, mert nem épül elég lakás, ráadásul a megépülőket főként befektetők veszik meg.

Tavaly is csupán 180 ezer lakást korszerűsítettek az országban a legalább szükséges 400 ezer helyett, emiatt gyorsan romlik a lakásvagyon műszaki állaga – szögezi le az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) a Világgazdaság birtokába került munkaanyaga. Az építési ágazat súlyponti problémáit taglaló és azok megoldásához konkrét javaslatokat megfogalmazó anyag szerint nem épül elég új lakás, ami pedig létesül, jellemzően befektetőkhöz kerül. Ezért – áll a munkaanyagban – a CSOK részeként is kiemelt figyelmet kell kapniuk a felújításoknak.

Bár a kormány intézkedései egy meghatározott társadalmi rétegnél már nagy lendületet adtak a lakóingatlanok építésének, felújításának és bővítésének, a továbblépéshez – javasolta ismét az ÉVOSZ – lehetővé kellene tenni az engedély- vagy bejelentésköteles felújítások esetében a felújítási áfa 50 százalékának a számla alapján történő visszaigénylését, legfeljebb 3 millió forintig.

Az elmúlt években egymillió lakás felújítása maradt el, ezért e munkákat ösztönözni és támogatni kellene – ezt korábban hangsúlyozta a szervezet a Világgazdaságnak, hozzátéve, hogy uniós forrásból is segíteni lehetne egy országos lakóingatlan-felújítási program részeként indítandó, 800 ezer lakást érintő panelprogramon belül az energetikai korszerűsítéseket.

Az ÉVOSZ javaslatai rendre kedvező fogadtatásra találnak a kormánynál, ilyen volt például legutóbb az 5 százalékos lakásáfa részleges meghosszabbítása vagy előtte az építőipari gépesítést támogató pályázat indítása. A szövetség most azt kéri, hogy a döntéshozók mielőbb dolgozzák ki a 2020 utáni évek építési-beruházási vonzatú közép- és hosszútávú kormányprogramjait, amelyek növekedési pályán tartják és kiegyensúlyozottá teszik az ágazatot.

 

Forrás: Világgazdaság

 

További programok »

FEL