Felszentelték a felújított evangélikus kistemplomot Békéscsabán

2021. december 12. 13:58 | Csiffáry Zsuzsanna

Vasárnap délelőtt Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke szentelte fel Békéscsabán a felújított evangélikus kistemplomot.

Mint arról korábban beszámoltunk, közel hétszázmillió forintból kapott kívül-belül új köntöst Békéscsabán az evangélikus kistemplom; például megújult a tőszerkezet, kicserélték a tetőhéjazatatot, felújították a külső homlokzatot és a belső padozati részeket. 

A kistemplom újraszentelését – amelyre Békéscsabára érkezett Semjén Zsolt, Magyarország nemzet- és egyházpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettese is – vasárnap délelőtt tartották.

Ahogy Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke fogalmazott: örömünnep ez a nap, amikor "Isten kegyelméből bevonulhattunk a felújított kistemplomba". A püspök emlékeztetett arra, hogy Isten minden pillanatban közel van minden hívőhöz, csak ki kell nyitni a szívünket. Az újraszentelésen – az evangélikus lelkészek gyűrűjében – arra kérte Istent: ahogy eddig, ezután is gyűjtse össze népét a templomban, nemzedékről nemzedékre.

 

Szarvas Péter polgármester elmondta: történelmileg is fontos volt a vasárnapi esemény, az evangélikus kistemplomban. Hozzátette, hogy az épület sok mindent kibírt már, és a felújításnak köszönhetően ez még hosszú ideig így is lesz: a templom szolgálja a lakosságot és az evangélikus gyülekezetet. 

– Városunk akkor fog boldogulni és gazdagodni, hogyha a szeretet a megbékélés, az erényesség és a tisztelet útján járnak az itt élő békéscsabaiak, mint ahogy teszik ezt az evangélikus gyülekezetben is – fogalmazott Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere. 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is fontosnak tartja a kistemplom felszentelését, és a felújítást. 

– A templom Békéscsaba ikonikus épülete, és olyan állapotban volt már, amit orvosolni kellett. A létesítmény közel 700 millió forintból újulhatott meg, ami nemcsak az evangélikus közösség, hanem mindannyiunk számára nagy öröm – tette hozzá Herczeg Tamás. 

Galéria

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
2024. június 17. 15:15
FEL