Felmérés: A legtöbben elégedettek a csabai közétkeztetéssel

2022. április 13. 16:25 | Varga Diána

A Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény kérdőívek segítségével mérte fel, mennyire elégedettek a fogyasztóik a szolgáltatás színvonalával.

Békéscsabán még nem volt példa arra, hogy a kötelező feladatot ellátó Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény elégedettség mérést végezzen ennyire széles körben – hívta fel a figyelmet Bíró Csaba, az intézmény vezetője. Közlése szerint az óvodai, általános iskolai, valamint a középiskolai korosztálynak tavaly december 15-én küldték ki azt az összesen több mint 7 000 fogyasztói elégedettségi kérdőívet, melyből végül több mint 5 400 érkezett vissza. 

Az óvodás korosztály 71,3, az általános iskolaiból 85,4, míg a középiskolai korosztályból 65,9 százalék adott választ. Az intézmény vezetése kizárólag a közétkeztetésben részt vevő gyermekek, diákok véleményére volt kíváncsi, ezért az értékelésben nem szerepelnek az engedélyezett és a vendég étkezők.

Az azonos kérdéseket tartalmazó kérdőív kitöltésében az óvodai és az általános iskolai alsó tagozat (7-10 éves) esetében a szülők segítségét kérték a kérdések megválaszolásában, míg az általános iskolai felső tagozatosok (10-14 éves) és a középiskolások önállóan válaszoltak. A kérdőívek kilenc kérdésből álltak, az első hét kérdésre adott válaszokat 1-5-ig terjedő skálán kellett értékelniük az étkezőknek, a 8. és a 9. kérdés viszont konkrét kérdéseket tartalmaz, mely ételeket szeretik, illetve nem szeretik az étkezők.

Az óvodások 39,4 százaléka szerint finom az ebéd a menzán, 40,9 százalékuk adott négyes osztályzatot, míg 75,8 százalék tartja jónak és csupán a válaszadók 0,5 százaléka értékelte a legkisebb osztályzattal az étkezést. Az ételek mennyiségére vonatkozó kérdés kapcsán 5-ös osztályzatot a gyerekek 56 százaléka adott, 4-est 27,7 adott, míg a válaszadók 0,8 százaléka jelezett elégedetlenséget. A gyerekek 61,1% százaléka válaszolt úgy, hogy szereti a zöldségeket, míg 5,8 százaléka nem.

A 7-14 éves kor közti általános iskolások közel háromnegyede volt elégedett a menzai koszt mennyiségével, az ételek tálalására 59,5 százalék adta a maximális pontszámot, ugyanakkor a diákok 6,3 százaléka kedvezőtlennül nyilatkozott a kérdésben. Arra a kérdésre, hogy az ételek hőfokát megfelelőnek tartják-e, 74,6 százalék adott pozitív választ, míg 2,1 százalékuk ítélte hidegnek az ételeket.

A 15-18 éves középiskolai korosztály mintegy 77 százaléka próbálna ki új ételeket, az elutasítok aránya az intézmény értékelése szerint igen magas, 8,1 százalék. A középiskolás gyermekek kedvenc ételei közé tartozik a húsleves, a gyümölcsleves, a paradicsomleves, a rántott csirkemell, a bolognai spagetti, a csirke és sertés pörkölt. Ebben a korosztályban kevésbé kedvelt étel a tök- és parajfőzelék, illetve a brokkolikrémleves.

Mindhárom korosztályban népszerű volt a hús-, gyümölcs-, a paradicsom, valamint a karfiol- és a brokkolileves, a főételek közt pedig a bolognai spagetti, a túrós csusza, a tejbegríz, a tejberizs és a rántott csirkemell vitte a prímet.

Bíró Csaba összegzésként annyit fűzött az eredményhez: "Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a jogszabályi háttér betartása mellett intézményünk 90 százalék fölötti változatosságú mutatóval készíti ételeit, egészséges, friss és nagymértékben helyi alapanyagok felhasználásával. A visszajelzések, a folyamatos kapcsolattartás mind segítik munkánkat".

További programok »

FEL