Félidőben – Nagy Ferenc: Tartózkodom a politikai megnyilvánulásoktól

2017. december 9. 10:58 | Mikóczy Erika

 

Nagy Ferenc alpolgármester helyzete sajátos a békéscsabai közgyűlésben. Részt vesz a vitákban, a döntések előkészítésében, viszont nem szavazhat azokról. Mint mondja, ez számára nem igazán okoz nehézséget.

– Szoktam mondani, hogy közgyűlési hivatalnok vagyok, mert a döntés jogával csak a választott képviselők élhetnek. Nyilván ha az előkészítésében szerepem volt, nem esik jól, ha nem kap a javaslat a támogatást, de ilyet egy-egy képviselő is érezhet.  Egyébként bőven elég, ha a döntések előkészítésben részt vehetek, tudható, hogy fő feladatomnak polgármester úr munkájának szakmai támogatását tartom. Ő erős tempót diktál mindenkinek, sok kérdésben igyekszünk együtt jó megoldásokat kidolgozni, az ésszerűbb, célszerűbb döntés felé terelni a dolgokat.

 

– A közgyűlésen leginkább szakmai kérdésekben szólal fel. Hogyan értékelné az ülések hangulatát?

 

Nagy Ferenc alpolgármester

– Tartózkodom a politikai megnyilvánulásoktól, ezt tartom helyesnek. Van helye politikai csatáknak a közgyűlésben, mindenkinek joga van a választóinak az érdekét, és az általa képviselt értékeket, célokat megjeleníteni, azokért kiállni. Viszont nem vagyok híve a személyeskedésig menő vitáknak, nem jó, ha nem figyelünk mások véleményére. Bár jellemzően nem ilyenek a közgyűlések, mert polgármester úr ebből a szempontból is nagyon jól vezeti azokat, azért voltak ilyen momentumok. Jó lenne, ha ilyenből egyre kevesebb lenne.

 

– Melyek voltak megítélése szerint az elmúlt időszak legfajsúlyosabb kérdései?

 

– Egyértelmű, hogy a város fejlődését elősegítő ügyek. A TOP-ban rendelkezésre álló közel 15 Mrd Ft-ot a város már megkezdte hasznosan felhasználni. Sok munkával, polgármester úr irányításával megszületett a Modern Városok Program is, amely kormányzati támogatással több területen óriási kitörési lehetőséget ígér a városnak, az M44-es autóút mellett több mint 80 Mrd Ft a program összértéke. A fejlesztések fajsúlyát mutatja az is, hogy az elmúlt 3 évben 1,2 Mrd Ft hitel felvételéről született döntés, vagyis az önkormányzat a szabad forrásait is fejlesztésekre használja fel. Nehéz még nekünk a közgyűlésben és a hivatalban dolgozóknak is elképzelni – pedig mi pontosabban ismerjük a célokat, tervezett beruházásokat –, hogy ha minden fejlesztés megvalósul, Békéscsaba milyen nagyot fog változni.

 

– Milyenek a további kilátások a város jövőjét illetően?

 

– Nagyszerűek! Az M44 és a sok beruházás a helyi gazdaság további erősödését hozza magával. Polgármester úrral erre figyelünk is folyamatosan, hogy a várost az itt lakók, és az itt jelen lévő vállalkozások éltetik. Az állam besegít ugyan, de azok a városok tudnak jobban fejlődni, amelyek gazdasága folyamatosan erősödik. Az igazi célt tehát nem maguk a fejlesztések jelentik, hanem az, hogy a lakosok, a családok szívesen lakjanak itt, inkább ide költözzenek, mint innen el. Találjon mindenki számára megfelelő munkát, a gyerekek, fiatalok jó oktatásban részesüljenek, legyenek gazdag kulturális, sport, és szabadidő eltöltési lehetőségek, vagyis minél jobb legyen itt élni, dolgozni, vállalkozni.

 

További programok »

Itthon

Fidesz: Fontos, hogy a város tartaléka az év végéig rendelkezésre álljon

A csütörtöki rendkívüli közgyűlés után a Fidesz-KDNP is megtartotta a pénteki sajtótájékoztatóját, amelyen elhangzott, hogy a sikeres védekezés egyik fontos eleme volt az, hogy a város 2019-ben stabil pénzügyi évet zárt. A frakció szerint a tartalék hasznosításáról az év végén kell majd dönteni, amikor kiderül, hogy Békéscsaba pontosan mennyi bevételtől esett el a koronavírus miatt.
11:55
FEL