Felidéztük, hogyan készült a kemencében sült házi új kenyér

2020. augusztus 20. 15:38 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Napjainkban már az augusztus 20-i rendezvények megkerülhetetlen eleme az új kenyér megünneplése hazánkban. A Csabai Szlovákok Szervezete Senior Klubjának tagjai nemcsak felidézték a házi kenyér sütéséhez kapcsolódó emlékeiket, de meg is mutatták stábunknak, hogyan készül az igazi kemencében sült új kenyér a Remonda Lovas és Sport Egyesületnél.

Úgy, ahogy egykor a háziasszonyok, a klub tagjai is már kora reggel felfűtötték a Remonda tanya kemencéjét, előkerültek a generációk óta kenyérsütéshez használt eszközök, terítők és kötények. Megszitálták a lisztet, majd a kovász is a tésztába került.

Munka közben Lopusnyi Mátyásné, Kissné Obsuszt Mária és Zelenyánszkiné Csicsely Judit is felidézte a gyermekkori emlékeket. Mindannyian szép emlékként tekintenek vissza arra, amikor édesanyjuk kisgyermekként először a teknő mellé állította őket. Mint mondták, a legszebb emlékek azok, amikor iskolásként a friss cipók és gubák illatára ébredtek, amit az iskolába menet ettek meg. 

A tészta meggyúrása ugyanannyi időt és fizikai erőt követel a mai háziasszonyoktól is, mint az elmúlt évszázadokban bármikor, bár hajdanán úgy tartották, hogy a kenyérgyúrás alkalmával a nőknek lehetősége volt levezetni a felgyülemlett feszültséget.

A szlovák klub tagjai édesanyáik, nagymamáik hagyományait követve nem elégedtek meg egy kenyérrel. Miután a méretes kenyér a kemencébe került, az asszonyok csabai kolbásszal töltött kiscipókat is készítettek a tanyán éppen táborozó gyerekeknek.

Zelenyánszkiné Csicsely Judit elmondta, hogy élénken emlékszik arra, amikor az édesapja aratás után elvitte az új búzát a malomba, majd meghozta a frissen őrölt lisztet. Mint mondta: az mindig ünnep volt, amikor a új lisztből megsütötték az eslő kenyeret.

Az 1900-as évek elején kezdték a Szent István-napi ünnepségsorozatot kibővíteni és központilag megünnepelni az aratás végét, valamint az új kenyeret. 

– A földművelésügyi miniszter, Darányi Ignác kezdeményezésére elevenítették fel az arató ünnepeket, az arató bálokat. Korábban is voltak már, tehát voltak előzményei az ünnepnek, ugyanakkor nem volt általános és nem feltétlenül augusztus 20-ához köthették – erről Nagy Adrienn, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. néprajzos munkatársa beszélt.

A mindenkori vezetés döntött arról, hogy mit ünnepel az ország augusztus 20-án, de az biztos, hogy minden évben ebben az időszakban vihették haza a malomból az azévi búzából őrölt lisztet és kerülhetett a családok asztalára az abból elkészült új kenyér.

Az ünnep alkalmából a Csabai Szlovákok Szervezete Senior Klubjának tagjai megajándékozták a Békéscsabai Médiacentrumot az első kisült cipóval.

 

Galéria

 

További programok »

FEL