Felcsendültek a harsonák: Békéscsabára érkezett a Térzene Program

2019. október 9. 14:47 | behir

A Zene Világnapján indult útjára a Térzene Program. A különleges kezdeményezés részeként valamennyi 5000 fő feletti településen felcsendül majd a zene, így a klasszikusok a parkokban, zenei pavilonokban, köztereken válhatnak közösségi élménnyé.

A zene jótékony hatásait számos kutatás igazolja, ennek ellenére csak egy szűk réteghez jut el a hangversenytermekben felcsendülő muzsika varázsa. Ezen szeretne változtatni az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkársága egy új, komolyzenei program létrehozásával, mely Fekete Péter államtitkár kezdeményezésére, október 1-jén, a Zene Világnapján indult el és október 7-én érkezett Békéscsabára.

A megyeszékhelyen megrendezett programon Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemlete: az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzeti Komolyzenei Stratégiája tartalmazza azt, hogy a zenét, a komolyzenét célszerű szélesebb rétegekhez eljuttatni. Ennek a módja az, hogy térzenék szóljanak a települések közterein. Az a szándék, hogy az 5000 lélekszámú településeken rendszeresen legyenek ilyen térzenék.

A kezdeményezés célja, hogy a szervezők minél több érdeklődőt vonjanak be a klasszikus zenei kultúra vérkeringésébe akár aktív muzsikusként, akár zeneszerető közönségként.

Békéscsabán, a Csaba Center előtt adott koncertet kedden a Szeged Trombone Ensemble harsonaegyüttes. Gyivicsán György harsonaművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense még Szegeden alapította a Szeged Trombone Ensemle-t legtehetségesebb növendékeiből, akik közül jópár azóta nemcsak Magyarország, hanem Európa vezető zenekarainak művésze lett. Az együttes fennállása óta számos koncertet adott hazánkban és külföldön egyaránt. Sikereiket különleges hangzásának köszönhetik. A nyolcfős hangszer-összeállításuk általában hat tenorharsonából és két basszusharsonából áll, de ezt olykor megváltoztatják egy-egy szám erejéig. Altharsonán, eufóniumon vagy épp kontrabasszus-harsonán is játszanak.

Gyivicsán György a 7.Tv híradójának elmondta: egyre kevesebben jönnek el komolyzenei koncertre, egyre kevesebben szánnak rá annyi időt, hogy beüljenek akár órákra. Célként fogalmazta meg azt is, hogy szeretnék megmutatni, a harsona mennyire sokoldalú és mennyi mindenre képes. Éppen ezért játszanak a komolyzenétől elkezdve a filmzenén át, a pop népszerű slágerein keresztül, opera átíratokig, régi zenékig mindent.

A hazai zeneművészeti szervezetek éves szinten több mint ötezer hangversenyt szerveznek majd a Térzene Programban. Az érdeklődők több mint kétezer köztéri, közel 600 egyházi és több mint kétezer ifjúsági koncertbe kapcsolódhatnak majd be.

Galéria

Hatala Boglárka 

FEL