Felavatták Erkel Ferenc szobrát a Gyulai Várfürdőben

2019. június 16. 16:28 | behir

Szoboravató ünnepséget tartottak a Himnusz születése 175. és a Gyulai Várfürdő fennállása 60. évfordulóján, június 16-án az Almásy-kastély egykori parkjában, az Erkel-fa közelében. A várfürdő területén Szőke Sándor szobrászművész első vidéki, egész alakos Erkel Ferenc-szobrát leplezték le, a Himnusz zeneszerzőjének és a magyar nemzeti opera gyulai születésű megteremtőjének ötödik, hatodik és hetedik generációs leszármazottai jelenlétében - számolt be a Gyulai Hírlap.

 

 

Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere a Szózat eléneklése után mondta el ünnepi beszédét, amelyben kiemelte: Erkel Ferenc emlékezete jó kezekben van, hisz Gyulán el nem múló odaadással hirdetik és éltetik életművét, újabb és újabb cselekedetekkel bizonyítják, hogy tisztában vannak a város talán legnagyobb szülöttének jelentőségével.

Az elöljáró szólt arról is, hogy az utóbbi közel egy évtizedben Gyula városa rengeteget tett az Erkel-kultusz életben tartásáért, erősítéséért. A tavalyi év különösen örömteli volt ilyen tekintetben, hisz kiállíthatták azt a különleges Erkel-kéziratot, amely egy erdélyi család közvetítésével került a gyulai Erkel Ferenc Múzeum tulajdonába, és bemutathatták az egyik legértékesebb Erkel-relikviát, az Arany-koszorút, amit a nagy zeneszerző ajándékba kapott ötvenéves karnagyi jubileumára.

A városvezető aláhúzta: az Erkel-kultuszt éltető események sorából a június 16-i esemény emelkedik ki, amelynek során a vidéki Magyarország első egész alakos Erkel-szobrát avathatják fel. Görgényi Ernő üdvözlő gondolatainak lezárásaként megköszöntötte Erkel Ferenc ötödik, hatodik és hetedik generációs leszármazottainak, hogy jelenlétükkel megtisztelték az ünnepséget.

Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság vezetőjeként és a zeneszerző szépunokájaként kifejtette: harmadik évtizede, hogy június középső hétvégéje egy teljes ünnepségsorozat időszaka. Mint mondta, Gyula, a szülőváros rendkívül meghatározó szerepet töltött be Erkel Ferenc életében, Budakeszi úgyszintén, ezért ott is Erkel-napokkal kezdődik a hétvége. Ezt Budapesten és Gyulán hangverseny szokta követni az Erkel-társaság szervezésében.

 

Szőke Sándor alkotó a szoborral (fotó: Tóth Ivett/Gyulai Hírlap)

 

Idén a 175. évforduló teremtett különösen szép alkalmat az ünneplésre – hangsúlyozta a civil szervezet elnöke. Június 15-én az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társasággal közösen adtak hangversenyt a Magyar Nemzeti Múzeumban. A felemelő pillanatokért Perlaki Attila karvezetőnek mondott köszönetet.

Somogyváry Ákos úgy vélte, a szoboravató az ünnepségsorozat megkoronázása. Ezt Kun Miklósnak, a Gyulai Várfürdő igazgatójának köszönte meg, akit így jellemzett: nagy civil kurázsiról tett tanúbizonyságot akkor, amikor kezdeményezte és végigvitte a projekt rendezését. Említést tett Szőke Sándor szobrászművészről is, aki első pillanattól kezdve ráérzett arra, milyen kompozíciót szeretnének látni a gyulaiak a várfürdő parkjában. Erkel-leszármazottként pedig azok irányába fogalmazta meg köszöntő szavait, akiknek fontos az életmű ápolása.

Kiss B. Attila, az Operettszínház főigazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, Kossuth-díjas énekművész Erkel Ferenc szakmai életpályáját ismertette. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója pedig így fogalmazott: Erkel Ferenc keményen, vasakarattal, szobrot megérdemlő módot hozta létre a magyar romantikus operát. Amikor tizenegy gyermek édesapjaként öt fiával, Sándorral, Gyulával, Lászlóval, Elekkel és Lajossal hálózatos módon átfonta a magyar zenei életet, nem arra törekedett, hogy a családtagjait fontos helyekre bevigye, hanem hogy egy olyan elit alakulat tagjaivá formálja őket, akik nem szaladnak szét az első ágyúdörgésre. Az operaigazgató aláhúzta: Erkel Ferenc kirakós képének darabjait a fiai úgy vitték tovább, hogy ötven év alatt beérték Európát.

Az ünnepség szónokai a beszédek elhangzása után közösen avatták fel Szőke Sándor padon ülő Erkel-szobrát, amelynek környezetében elénekelték a bordalt. A kompozíciónál Rónaszékiné Keresztes Mónika, a Magyar Zenei Nevelésért felelős miniszteri biztos is elhelyezte koszorúját. Az ünnepség részvevői az Erkel Ferenc Vegyeskar, Áchim Erzsébet és Somogyváry Barnabás zenei összeállítását hallgathatták meg.

Az Erkel-szobornál, a zeneszerző társaságában mától kezdődően elkészíthetők a kívánt fotók, szelfik, csoportképek.

Forrás: Gyulai Hírlap

További programok »

FEL