Vantara Gyula: Fenntartható beruházások sora valósult meg Békés megyében

2018. március 24. 15:56 | Zsíros András

Fenntartható, nyereségesen működtethető beruházások sora valósult meg Békés megyében az uniós támogatásoknak köszönhetően – így összegezték a források felhasználását az uniós fejlesztések nyílt napján Gyulán. Az országos programsorozat dél-alföldi állomásán a Várfürdő volt a példája a sikeres projekteknek.

Egy családi szelfi a medencében vagy egy finom koktél a vízi büfében - mindenki megtalálja Gyulán, ami a kikapcsolódáshoz szükséges. A 2013-ban elkészült Aquapalota 20 százalékkal megnövelte a gyulai Várfürdő forgalmát. A sikert látva most a termálfürdők bővítésén is gondolkodnak.

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő ügyvezetője a behir.hu kérdésére elmondta, hogy új kutakra és medencékre lenne szükségük a további fejlődéshez, hiszen az Aquapalota kapacitásai kiemelt időszakokban már szűkösek. Mint mondta, az épületnek jelenleg 850 fő a befogadóképessége, ezt bővítenék.

A gyulai vállalkozások fejlődése az önkormányzat működésében is pozitív változást eredményezett – összegezte a tapasztalatokat Görgényi Ernő polgármester. Elmondta, változatlan adókulcs mellett tavaly már 800 millió forintot meghaladó iparűzési adóbevétel érkezett a város kasszájába, míg ez a szám 2012-ben 650 millió forint volt. Hangsúlyozta, a gyarapodó bevételek mellett a vállalkozások fejlődésével a munkahelyek száma is növekszik.

A fejlesztési források észszerű felhasználásánál az egyik fő szempont az volt, hogy további bevételeket termeljenek a beruházások, így hosszú távon fenntarthatóak legyenek. A térség fejlesztési biztosa szerint ezek a célok a 2014-től 2020-ig tartó uniós ciklusban meg is valósultak.

– Helyi, megyei és települési szinten is átgondolt gazdaságfejlesztési tervhez kapcsolódott a kormányzat speciális célja. Eszerint a gazdaságfejlesztésnek 60 százalékos támogatottságot kell adni, vagyis a mikro-, kis- és középvállalkozások kiemelt szerepet kapnak a fejlesztésekben,  ugyanakkor a környezetvédelem, az infrastruktúrafejlesztés is középoontba kerül – fogalmazott Vantara Gyula.

A politikus szerint az együttműködés – amit a program megvalósításában tapasztaltak az állami, önkormányzati és gazdasági szereplők között – mutatja, hogy a rendszer jól működik. Hozzátette, ez kell ahhoz, hogy a megye tovább fejlődhessen.

 

 

Gyula

Ablaktárlat a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont télikertjében

"Egyenesen a raktárból" címmel állítanak ki műtárgyakat a gyulai Erkel Ferenc Múzeum gyűjteményéből a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont télikertjében. A ritkán vagy eddig még sosem látott alkotásokat ablaktárlat formájában láthatják az érdeklődők.
2021. február 26. 16:16
FEL