Gyula legnagyobb influencere Erkel!

2024. június 15. 09:11 | Bere Mátyás

Gyulán a péntek Erkel Ferencről, a város leghíresebb szülöttéről szólt. Délután a Várfürdőben felvirágozták a zeneszerző bronzszobrát, majd a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban az Ünnepi Könyvhét keretein belül az "Erkel és a felkelés" című könyvet is bemutatták.

A teljesalakos ülő bronzszobrot a résztvevők virágokkal ékesítették fel, majd Somogyváry Ákos karnagy, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, a Himnusz megzenésítőjének szépunokája elmondta megemlékező szavait. Ahogyan azt a konduktor is kiemelte, kettős évfordulót ünnepelnek. Szombaton van 180 éve, hogy Erkel Ferenc megzenésítette a Himnuszt, majd 49 évvel később, ugyanazon a napon, június 15-én hunyt el.

A Gyulai Várfürdő ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a városi emlékezet alapján Erkel Ferenc a kastélyparkban, a mai fürdő területén, az egyik fa – az Erkel fa – alatt zenésítette meg a Bánk bánt.

– Gyulán mindent az Erkel-kultusz hat át, erről tanúskodnak a város intézményei, szobrai is. Gyulának, modern szóval mondva, a legismertebb influencere Erkel Ferenc. Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, mint Salzburg, ahol Mozart számít hasonló influencernek – fogalmazott Kun Miklós.

 

 

A megemlékezés a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban folytatódott, ahol Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba "Erkel és a felkelés" című könyvét mutatták be, melynek színpadi feldolgozását két részben a Gyulai Várszínházban is bemutatják július 24-én, a Csokonai Nemzeti Színház színészeivel.

A bemutatón a könyvtár igazgatója, Dézsi János is méltatta a kötetet, melynek szerzőit már a kilencvenes évek óta figyelemmel kíséri.

Schlachtovszky Csaba a kötet társszerzője elmesélte, hogy már jó ideje szerettek volna egy Erkel darabot írni Gyulára, mely most meg is valósult. A könyv egy, a városiak különös, meghiúsult emberrablási kísérletét fűzi össze a zeneművész személyével, az eseményeket a színdarabban Erkel zenéje festi alá.

Galéria

További programok »

Gyula

A málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Gyulán

Szentmisével és koszorúzással emlékeztek a málenkij robotra elhurcoltakra és az onnan hazatértekre Gyulán. A városból 1945 januárjában több mint ötszáz német nemzetiségű polgárt deportáltak a Szovjetunióba, ahol kényszermunkát végeztek.
2024. július 14. 11:23
FEL