Feketén-fehéren: A Márvány Fotóműhely kiállítása a Csabagyöngyében

2020. augusztus 29. 06:25 | D. Nagy Bence

Fekete-fehér képekből nyílt kiállítása a Márvány Fotóműhely alkotóinak a Csabagyöngye Kulturális Központban. A tárlat a magyar fotográfia napja alkalmából nyitotta meg a kapuit.

Augusztus 29-ét a magyar fotográfia napjaként tartják számon: 1840. augusztus 29-én Vállas Antal a Magyar Tudós Társaság előtt bemutatta a képalkotás módját fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon, vagyis dagerrotípiát készített.

– Eredetileg a Csak tiszta forrásból címet adtuk volna a kiállításnak, de mivel ezen a néven hosszú évek óta létezik egy pályázati sorozatunk, a Feketén-fehéren cím mellett döntöttünk. A váltás másik apropója pedig a magyar fotográfia napja: a kiállított művekkel a színes képeket megelőző korszak előtt tisztelgünk – mondta el Katona Péter, a klub elnöke. Hozzátette, hogy a műhely augusztus 29-én egy egész napos kiállítást is szentel a haza fényképészet múltja és jelene tiszteletére.

A pénteken, Csökmei-Szurovecz Nóra fényképész által megnyított kiállításon 37 klubtag egy-egy képe látható. Katona Péter elmondta, hogy a tárlat már egy klubszintű válogatás eredménye, négy-öt képből válogatták ki az adott szerző legjobbját. A képeket a 30 és 83 év közötti tagok többnyire digitális gépekkel készítették a legkülönbözőbb témákban. 

A tárlat szeptember 30-áig tekinthető meg a Csabagyöngyében.

 

Galéria

 

 

További programok »

FEL