Fekete Péter: Ebben a nehéz időszakban sem maradunk kultúra nélkül

2020. március 21. 13:15 | behir

A kulturális szférára épp oly csapást mér a világjárvány, mint az élet többi területére. A kulturális intézmények, szakemberek és művészek azon dolgoznak, hogy ha más formában, de elérhetővé tegyék az embereknek a közkincseket, a szórakozást és kikapcsolódást - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta: a kultúra felelőssége, hogy a szellemi életet táplálja és a kiegyensúlyozott léthez szükséges lelki muníciót, viselkedésmintát átadja az embereknek. Fekete Péter hozzátette: iránymutatással, rendszeres információval kell ellátni a közösségi vezetőket, hogy munkájukat segítve zökkenőmentessé tegyék számukra a kultúra céljának betöltését. Hangsúlyozta: a kultúrának ebben a kiélezett helyzetben kulcsszerepe van a szükségszerű társas együttlét megélésében, a válságkezelés megoldásában, a pánikhangulattal szemben egy társadalmi összefogást segítő emberi hangulat kialakításában. 

– Fontos, hogy a kultúra szakemberei, a művészek, helyi példaképek összefogjanak, egymást segítsék, ötleteljenek és megosszák egymással tapasztalataikat azért, hogy a mindennapi életet könnyebbé, viselhetőbbé tegyék. Az emberek lelki erejének, egészséges mentalitásuknak és erkölcsi tartásuknak megőrzése van a kezükben. Nem szabad félvállról venni, csupán az egészségügytől és a rendvédelemtől várni mindenre a megoldást – emelte ki a kultúráért felelős államtitkár. 

Számos intézmény tette át programjainak egy részét a virtuális térbe, így az adatbázisaikkal segítik az online oktatást. Az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) gyűjteményében jelentős számú kötelező olvasmány nem csupán olvasható, hanem hangoskönyv formájában meg is hallgatható. Szabadon elérhető a legnagyobb digitális folyóirat-adatbázis 1157 féle újsággal, a Szabad Európa Rádió archív hanganyagai és teljes műsorfolyama, valamint a Digitális Képarchívumban fotói, infografikái, prezentációi.

Magyar Nemzeti Múzeum meglévő digitális adatbázisait tölti rendszeresen új tartalmakkal, mint a MuseuMap, a Magyar Nemzeti Múzeum kincsei és a Régészeti Adatbázis.

Fővárosi Nagycirkusz rendszeres, online közvetítéseket tart előadásaiból a közösségi oldlon és videómegosztó csatornán. Acrobat Home Office Challenge elnevezésű kis videó-kampányukkal mozgásra és ügyességre ösztönzik a kihívásokat keresőket, melyet egyre több nemzetközi művész is elindított saját országában.

Magyar Állami Operaház is indított aktív kezdeményezést: Nemzeti Dalaink című programjukban énekművészek vesznek fel videóra egy könnyen megtanulható népdalt, melyet diákok „visszaénekelhetnek” nyereményekért a közösségi felületeken. Spotify-oldalukon pedig bárki élvezheti a Magyar Állami Operaház Zenekarának előadásait.

 

További programok »

FEL