Fácánok terítéken

A vadásztársaságok egyik legfontosabb munkája a vadgazdálkodás, amelynek célja a területen található vadállomány megfelelő kezelése. Ahhoz, hogy ezt a feladatot finanszírozni tudják, sok esetben szükség van vendégek vadásztatására is. Így az őszi és a téli időszak Békés megyében is a vadászatoké.

 

 

A vadászoknak a vadászat nem a lövöldözést jelenti, hanem egy okszerű vadgazdálkodást, illetve komoly közösségformáló összejövetelt és barátkozást – hangsúlyozta Adamcsik László. A Békéscsabai Nimród Vadásztársaság elnökhelyettese kérdésünkre kiemelte: a vadászat során odafigyelnek arra, hogy az úgynevezett vadászati szelekció  – vagyis a tudatos vadászat következtében – a vadállomány minőségét javítsák.

A környező országokból érkező vendégek általában a hagyományos, hajtásos fácánvadászatot keresik hazánkban. A békéscsabai vadásztársaság elnöke kiemelte: fontos, hogy gazdálkodó szervezetként a társaságok ne csak a tagdíjból tartsák fent magukat, éppen ezért rendeznek a külföldi érdeklődőknek standos, társas vadászatokat. Ezekre van a legnagyobb igény, így erre van fizetőképes kereslet is.

– Nem annyira pontosan, mint egy állattenyésztési telepen, de minden vadgazdálkodó tudja, hogy az ő területén milyen vadállomány él. Ez alapján a kormányhivatal vadászattal foglalkozó főosztálya minden megyében engedélyezi, sőt meghatározza, hogy mekkora vadmennyiséget kell elejteni például őzben, nyúlban, fácánban. Természetesen a magyar törvények szerint meg van határozva, hogy melyek a védett fajok, amelyeket nem szabad elejtenünk, sőt védenünk kell – tájékoztatott Hrabovszki János, a Békéscsabai Nimród Vadásztársaság elnöke.

A szakemberek szerint ahhoz, hogy egy-egy ilyen vadászat alkalmával ne a vadpopuláció egyedeit lőjék ki, szükséges, hogy a vadásztársaság telepített fácán állománnyal is rendelkezzen. A Nimród Vadásztársaság például évente 8-9 ezer fácánt telepít a telekgerendási, 250 hektáros területre.

A vadásznapok úgynevezett terítékkel zárulnak, ez egy több ezeréves hagyomány. Ezzel az összes elejtett vadnak megadják a végtisztességet.

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,