Ezüstbojtár – János vitéz története a Szarvasi Vízi Színházban

A darabot a debreceni Csokonai Színház, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok és a Maciva koprodukciójában mutatták be június 22-én Debrecenben, a produkció ezt követően érkezett kedden Szarvasra. A verses mesét a PG Csoport dalai vezetik végig, a darabban a Csokonai Színház színművészei játszanak, a látványhoz pedig a Baross Imre Artistaképző Intézet diákjai járultak hozzá. A különleges produkciónak fontos üzenete van, a klasszikus történet erkölcsi tanulságokat közvetít.

Az Ezüstbojtár a János vitéz modern feldolgozása, zenéjét és szövegét Jantyik Zsolt szövegíró-zeneszerző írta. A PG Csoport alkotója kiemelte: az Ezüstbojtár írásakor döbbent rá, hogy több mint 170 év telt el az eredeti mű megírása óta, de “nem változott semmi”.

A mai világról szóló zenés játékot, avagy trenírozott koncertet Fekete Péter különleges háttérrel álmodta színpadra. A látványvilág a régi idők diavetítőit idézi, ahol egy hatalmas ledfal segítségével varázsolják a nézőt Tündérországba.

 

A 7.TV kameráján keresztül ön is átélheti az előadást:

 

„Azt  kértem egy debreceni rajzolótól,  hogy készítsen 100-120 képet, és azt a történetet amit Jantyik Zsolt megírt, petőfis stílusban megírt azt támaszuk alá. Néha ezek a rajzok elevenedjenek meg, néha ezekből a rajzokból jelenjen meg egy-egy szereplő, és mutassunk meg egy-egy jelentet, aztán menjenek vissza a ledfalba.”- mondta Fekete Péter Jászai Mari díjas rendező.

Az Ezüstbojtár – János vitéz (és mindannyiónk) “mai meséje, története”, igazi csemege zenében és gondolatban, humorral és komoly, elgondolkodtató történetekkel, szerelmes duettekkel.  Az alaphelyzet – amibe Jancsi “visszatér”: – Iluska Londonban mosogat, Jancsi vendégmunkás (londiner, de lesz békefenntartó is:)

Nemcsak mese ez a mai fiataloknak, akik sokkal hamarabb lesznek felnőttek, mint a korábbi generációk és nem mese ez minden korban, amihez fordulni lehet felnőtteknek és az idősebb generációnak! Az igazi mesét – legyen az klasszikus, vagy modern, – mindenki szereti. A mesében minden megtörténhet, a mesében kötelező az igazmondás. Azok lehetünk benne, akik szeretnénk, és akár álmodhatunk is!

A közönség ezen a nyáron többek között Esztergomban és Balatonfüreden is láthatja még az előadást, ősztől pedig a Csokonai Színházban, valamint vendégjátékokon, itthon és a határon túl is.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,