Ezer táncos jön a csabai táncfesztiválra

A tánc világnapja apropóján, egyetlen hétvége alatt, mintegy ezer táncost láthatunk rövidesen Békéscsabán.

 

A tánc világnapja apropóján, egyetlen hétvége alatt, mintegy ezer táncost láthatunk rövidesen Békéscsabán. Botta Tibor, a segítőivel együtt 1995-ben rendezte meg az első táncgálát a békési megyeszékhelyen. A rendezvénnyel hagyományt teremtettek: idén április 29-e és május 1-je között már 22. alkalommal lesz táncgála, amely 7. alkalommal táncfesztiválként is funkcionál.

A tánc világnapja és a majális jó alkalmat ad arra, hogy három napon keresztül gyönyörködjünk a táncokban, és akár mi magunk is táncra perdüljünk. Mint azt Botta Tibor elmondta, a fő céljuk ma is a tánckultúra, az értékek, a tehetségek bemutatása a nagyközönség előtt, no meg persze az, hogy a nézők jól érezzék magukat és táncoljanak.

– Április 29-én, pénteken néptánc nap lesz, a néptánc kategória versenye után következik a Viharsarki Néptánc Gála és a táncház, amely már hagyományosnak mondható. Szombaton a sporttáncok következnek: az ország legerősebb sporttánc szövetségének, a Magyar Divat és Sporttánc Szövetségnek a ranglista versenye lesz Békéscsabán. A helyezettek itt pontokat kapnak, az országos bajnokság után kialakul egy ranglista a különböző kategóriákban, és a ranglista alapján dől el, ki képviselheti hazánkat az európai és világversenyeken. Látványosnak ígérkeznek a főtéren rendezendő utcai táncpárbajok, a vasárnapi táncverseny és a táncgála is – foglalta össze a három napot Botta Tibor.

A szervezőtől megtudtuk, hogy kilenc kategóriában mérik össze tudásukat a versenyzők, ami felöleli a teljes tánckultúrát a néptánctól a társastáncokon, gimnasztikus táncokon és a baletten keresztül a hastáncig, a törzsi táncokig vagy a mazsorettekig. A táncosok arany, ezüst vagy bronz minősítést kaphatnak, a táncverseny döntője pedig már egy nyílt verseny, ahol a trófeákért és a pénzdíjakért táncolnak, nagy izgalmak közepette. Az első hat helyezettet díjazzák, az első három helyezett kap pénzdíjat, és van egy nemzetközi díj is: Olaszországban versenyezhet a győztes, akit ott vendégül látnak, míg ide olasz versenyzők érkeznek majd. A műsorvezető a gálaesten Gulyás Miklós, a versenyeken szintén ő és Botta Tibor lesz.

A szervezők a versenyekre, a táncházba, a táncgálára – ahol sztárvendég a 4 For Dance Táncegyüttes – és a Hevesi Happy Band koncertjére is szeretettel várják az érdeklődőket.

 

A táncgála és táncfesztivál részletes programja

Április 29., péntek:

17:00-18:00 A fesztivál néptánc kategóriájának versenye a fesztiválszínpadon
19:00-20:30 Viharsarki Néptánc Gála
21:00-01:00 Táncház a hagyományok szerint a Csabagyöngye Kulturális Központban

Április 30.. szombat:

10:00-17:30 IDO – A Magyar Divat és Sporttánc Szövetség országos ranglista versenye a Csabagyöngye Kulturális Központ Agóra termében, showtánc, modern- és jazztánc kategóriákban
13:00-17:00 IDO-MDSSZ Street Dance Open a város főterén táncpárbajokkal
18:00-19:00 Bajnokok Gálája és az Országos Ranglista verseny eredményhirdetése
19:00-22:00 Fergeteges utcabál a hagyományok szerint a Hevesi Happy Band élő nagykoncertjével

Május 1., vasárnap – majális a főtéren:

10:00-17:00 A táncfesztivál nemzetközi versenyprogramjai 8 tánckategóriában
10:00-17:30 IDO – Magyar Divat és Sporttánc Szövetség országos B kategóriás ranglista versenye a Csabagyöngye Kulturális Központ Agóra termében, showtánc, modern- és jazztánc kategóriákban
18:00-19:00 Nemzetközi táncgála, a fesztivál döntője, látványos gálaműsora és ünnepélyes eredményhirdetése a Csabagyöngye Kulturális Központ hangversenytermében. Sztárvendég: A világhírű 4 For Dance Táncegyüttes
Műsorvezető: Gulyás Miklós

Belépőjegyek válthatók a Csabagyöngye Kulturális Központ recepcióján!

 

 

 

 

Megosztás:

Címke: ,