Négynapos táncfesztivál Békéscsabán

2019. április 28. 07:38 | Kovács Andrea

A nemzetek kupájával, este pedig a táncgálával vette kezdetét szombaton a X. Nemzetközi Táncfesztivál Békéscsabán.

A négynapos táncünnep nyitányán, az evangélikus sportcsarnokban megrendezett nemzetek kupája elnevezésű versenyen közel 300-an álltak színpadra, hogy a különböző táncokból összeállított koreográfiáikat a zsűrinek és a nagyközönségnek bemutassák.

Varga Tamás, Békéscsaba polgármesteri hivatala oktatási, közművelődési és sportosztályának osztályvezető-helyettese köszöntőjében kiemelte: az, hogy a város már tizedik alkalommal rendezi meg a nemzetközi táncfesztivált és a tánc világnapja alkalmából 25. alkalommal tartanak táncgálát Botta Tibor és Gulyás Miklós táncpedagógusok közös, kitartó munkájának köszönhető. A városi, megyei, majd országos fesztivál után má nemzetközi szintre emelték a rendezvényt, most cseh, szlovák és olasz vendégek is jöttek. A négynapos fesztiválon a tánc világának széles spektrumát mutatják be, a  kultúra, sport és művészet összefonódásával. A tánc világnapját így méltó módon tudja Békéscsaba megünnepelni – hangsúlyozta Varga Tamás.

 

Fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ/Bencsik Ádám

 

A táncfesztivál versenyét ebben az évben nevezték el először nemzetek kupájának, mert más népek tánckultúráját is Békéscsabára hozták. Botta Tibor főszervező megjegyezte, hogy a külföldi versenyzők mellett Magyarország legkiválóbb sporttáncosai, valamint Békés megye legjobb tánccsoportjai és tánciskolái vesznek részt a nemzetek kupáján.

Szombaton este a Csabagyöngye Kulturális Központban megtartották a jubileumi táncgálát is, ahol Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is köszöntötte a résztvevőket, és ahol kiderült, kik képviselhetik majd Magyarországot az idei világversenyeken.

 

Fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ/Bencsik Ádám

 

Vasárnap a Magyar Divat és Sporttánc Szövetség országos ranglista versenye következi mintegy 250 táncos részvételével.  A szervezők emellett workshoppal, családi majálissal, táncházzal, filmvetítéssel és az Acoustic Planet koncertjével várják az érdeklődőket.

 

Fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ/Bencsik Ádám

 

A négynapos rendezvényre közel kétezer táncos érkezik.  A néptánctól, klasszikus balettől a fitnesz-, a modern- és kortárstáncon át a mazsorettig vagy hastáncig, minden olyan tánckultúra jelen van a fesztiválon, amelyet Magyarországon művelnek. Így ez jó alkalom arra is, hogy a tánc iránt érdeklődők, olyan irányzatot válasszanak maguknak, amelyet ki szeretnének próbálni a jövőben - mondta Botta Tibor.

 

Íme a táncfesztivál programkínálata:

 

 

 

További programok »

Kultúra

Jótékonysági néptáncgála a Jókai színházban

A békéscsabai Folk & Roll néptáncegyüttes szervezésében jótékonysági gálaestet tartottak a Békéscsabai Jókai Színházban, melyen számos Békés megyei néptánccsoport lépett fel, az est bevételének egy részét pedig a Hatvanezer Fa Egyesület támogatására ajánlották fel.
2020. február 18. 13:18
FEL