Ezen a nyáron az is legyen vízöntő, akinek nem ez a csillagjegye!

2021. július 30. 15:09 | D. Nagy Bence

A hőség az élővilág minden szereplőjét megviseli, a növények pedig különösen ki vannak téve a nap már-már gyilkos sugarainak. Annak próbáltunk utánajárni, hogy a köztéri fák esetében mégis kinek a felelőssége a locsolás.

Nemrégiben a Hatvanezer Fa Egyesület buzdította a csabaiakat falocsolásra, a hét elején pedig a Békéscsabai Médiacentrum munkatársai is ellátogattak az örökbefogadott facsemetékhez öntözés céljából. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy a különböző köztéri növények esetében kinek lehet felelőssége abban, hogy azok megfelelő folyadékmennyiséghez jussanak. Kérdéseinkre Nagy Ferenctől, Békéscsaba alpolgármesterétől kaptunk választ.

– Abban az esetben, ha valamely beruházás kapcsán történik az esetleges munkálatok során kivágott fa vagy fasor helyére pótlás, akkor a gondozási kötelezettség az önkormányzat határozata szerint a kivitelezőt terheli. Az önkormányzat előírhat egy éven túli utógondozási kötelezettséget is. A fák gondozási kötelezettsége, utógondozása ebben az esetben is ugyanaz, és ugyanúgy beletartoznak a rendszeres és fa igényeihez igazodó növényvédelmi és locsolási munkák – fogalmazott az alpolgármester. Mint mondta, amennyiben a Településfásítási program keretében az önkormányzati megrendelésére történik fák, fasorok ültetése vagy pótlása, abban az esetben az önkormányzattal megkötött közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. végzi ezeket a feladatokat. Eszerint minden esetben 2 évig gondoskodik az utógondozásukról. A locsolási feladatuk konkrétan az, hogy heti 2 alkalommal 20 liter öntözővizet juttassanak az általuk fenntartott közterületeken az újonnan ültetett fákra.

Nagy Ferenc (Forrás: FB/Nagy Ferenc)

 

Nagy Ferenc ismertette, hogy a fentiekhez kötődő, a közterületen lévő fás szárú növényekkel (fák, bokrok) kapcsolatban megállapított szabályokat részletesen a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) kormányrendelet tartalmazza.

– Természetesen a különöböző beruházások során nemcsak közterületre történtek faültetések, hanem önkormányzati intézmények területére is, amely esetben egyértelműen az intézmény köteles gondoskodni a fák gondozásáról, locsolásáról, növényvédelméről.

Mindezek mellett továbbra is fontos hogy aki teheti, legalább a lakókörnyezetében élő fákat, bokrokat öntözze meg, a növények ugyanis minden esetben meghálálják a gondoskodást.

További programok »

FEL