Ezeken a vonalakon jár a kölcsönbe kapott elektromos busz Békéscsabán

2020. október 14. 12:37 | behir

A Volánbusz a Zöld Busz Program mintaprojekt részeként egy hónapon át egy Solaris Urbino 12 electric típusú elektromos autóbuszt tesztel a békési megyeszékhely helyi közlekedésében.

A békéscsabai önkormányzat megrendelése alapján a tisztán elektromos hajtású jármű az egy hónapos tesztidőszak alatt a város valamennyi településrészét érinti, elsősorban az 1, 5, 7F, 8, 17M, 17V, 20, 74A jelű járatok útvonalán közlekedik, és az utasok térítésmentesen vehetik igénybe. Az autóbusz részletes menetrendje:

 

A Békéscsabán szolgálatot teljesítő e-busz menetrendje. Forrás: bekescsaba.hu

 

Az érvényben lévő közegészségügyi előírásoknak megfelelően a maszk viselése a tesztbuszon is kötelező – olvasható a Volánbusz Zrt. közleményében.

A 12 méteres, szóló (nem csuklós) autóbusz 31 ülő és 45 álló utas szállítására alkalmas. Az alacsony padlós, korszerű hűtő- és fűtőberendezéssel felszerelt jármű mozgásukban korlátozott, kerekesszékkel, babakocsival közlekedő utasokat is szállíthat, utasterében külön helyet alakítottak ki számukra. A busz egy töltéssel mintegy 200 km távolság megtételére képes, károsanyag- és zajkibocsátás szempontjából is kiváló alternatívája a dízelüzemű járműveknek. A Volánbusz szakemberei a tesztidőszak alatt folyamatosan gyűjtik és értékelik az üzemeltetési tapasztalatokat.

A közlekedési társaság Békéscsabán 14 autóbuszvonalon, évente mintegy 74 500 járattal biztosítja a helyi személyszállítási közszolgáltatást a város önkormányzatával kötött szerződés alapján.

A járműpark korszerűsítése a Volánbusz fontos célkitűzése mind a helyi, mind a helyközi közlekedésben. Az elmúlt két évben 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba a társaságnál, 2020 végéig pedig 574 új járműre szóló közbeszerzési eljárás kiírását tervezi a vállalat.

A nemzeti buszstratégia egyik elemeként 2022-től kizárólag elektromos autóbuszok helyezhetők üzembe a 25 ezer főnél népesebb magyarországi településeken. A békéscsabai önkormányzat részvétele a Zöld Busz Program mintaprojektjében remek lehetőség a Volánbusz számára olyan tapasztalatok szerzésére az elektromos autóbuszok üzemeltetése terén, amelyeket a későbbiekben, az új járművek beszerzésekor hasznosítani tud.

További programok »

Itthon

Ingyenes lesz a Múzeumok Éjszakája az egészségügyi és szociális dolgozóknak

Ingyenesen vehetnek részt az idei Múzeumok Éjszakája programjain az egészségügyi és a szociális dolgozók - jelentette be közösségi oldalán hétfőn Kásler Miklós. A járvány elleni védekezés első vonalában helytálló szakemberek munkáját ezzel a felajánlással is szeretné elismerni az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
12:51
FEL