Ez történt 2016-ban – július

2017. január 2. 15:02 | Mikóczy Erika

 

Eseménydús volt a 2016-os esztendő. Tekintsék meg összefoglalónkat, amelyben havi bontásban igyekeztünk összeszedni Önöknek néhány emlékezetes pillanatot.

Köszönjük, hogy néztek, olvastak bennünket 2016-ban, és várjuk Önöket a behirrel, a 7. Tv csatornájával és a Csabai Mérleggel az új évben, 2017-ben is!

 

2016 július

 

3,3 milliárdos beruházás, 120 új munkahely Békéscsabán

 

Az alapkőletétellel elkezdődött az osztrák tulajdonosi háttérrel rendelkező nyomdaipari és csomagolóanyag-ipari M-FlexiLog Kft. 3,3 milliárd forintos beruházása Békéscsabán. A beruházás során egy 3500 négyzetméteres raktárépület és egy 4500 négyzetméteres gyártóbázis épül meg, amellyel 120 új munkahely jön létre a megyeszékhelyen.    

A gyáregység létrehozásához a kormány több mint 900 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt.

– Miután láttunk a magyarországi csapat teljesítményét az elmúlt 10 évben, így könnyen meggyőzhető volt a tulajdonosi kör, hogy ez a beruházás létrejöjjön itt Békéscsabán. 10 év alatt 120 emberről 330-ra emeltük a létszámunkat, és 30 millió forintról 3 milliárdra emeltük az exporttevékenységünket – emelte ki dr. Johannes Michael Wareka.

Kása István Zoltán, az M-FlexiLog Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, egy üzem vagy egy gyártósor mit sem ér szakemberek nélkül. A cégcsoport évek óta azon dolgozik, hogy a nyomdászképzést a megfelelő szintre emeljék. A cég, a toborzás valamint a szakoktatás biztosítása mellett, most a magyar nyomdaipar szakképzési központját hozza létre Békéscsabán.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/01/3-milliardos-beruhazas-120-uj-munkahely-bekescsaban, http://www.behir.hu/2016/07/01/elkezdodott-az-m-flexilog-kft-3-milliardos-beruhazasa-bekescsaban

Aktuális:

">

Híradó:

">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu833_2016_14szam_CsM.pdf

 

Véget ért a New York-i kaland

 

A Pilvax Players Társulat a Békéscsabai Jókai Színházzal együttműködve mutatta be A dzsungel könyve című musicalt New Yorkban.

A független amerikai-magyar társulat professzionális és amatőr színjátszókból álló alkotócsoport. Céljuk, hogy a nemzetközi közönséget is megmozgató előadásokat hozzanak létre.

– Összesen öt előadáson vett részt a békéscsabai csoport, de nyitottak vagyunk a folytatásra is – mondta Seregi Zoltán, a Jókai színház igazgatója. – Három színésszel és egy filmes stábbal vettünk részt a produkcióban. Amellett, hogy nagyon fontosnak tartom a színházunk életében ezt az amerikai-magyar művészi együttműködést, lehetőséget biztosítva a színészeinknek a szakmai bemutatkozásra és élménygyűjtésre, de egy olyan filmet is készítettünk a produkció születéséről, amely a nagyközönség számára is elérhető lesz.

Békéscsabán közönségtalálkozón mesélt a New Yorki kalandról a Békéscsabai Jókai Színház stábja. A TeÁtriumban Csomós Lajos, Gulyás Attila és Gerner Csaba színművészek, valamint Vámos Zoltán a videótár vezetője avatta be az érdeklődőket az amerikai fellépés kulisszatitkaiba.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/02/veget-ert-new-york-i-kaland,  http://www.behir.hu/2016/07/06/hazatertek-new-yorkbol-az-elmenyekrol-keszult-filmet-7tv-bemutatja

Híradó:

">
,

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu833_2016_14szam_CsM.pdf

 

Országos Playback Színházi Találkozó a Csabagyöngyében

 

Playback, azaz visszajátszás. Olyan színházi formát jelöl a kifejezés, ahol nincs előre megírt darab, az előadások ugyanis a nézők által elmondott személyes történeteket jelenítik meg rögtönzött formában.

A társulatok hatodik alkalommal tartanak találkozót, amelynek a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont egy hétvégén.

A találkozó egyik célja a módszer megismertetése és népszerűsítése. Az előadások éppen ezért nyitottak – mondta el Novák Magdolna, a Sorsfonó Önismereti Egyesület elnöke. Ritkán játszanak persze ilyen nagy tömeg előtt, gyakoribb, hogy kisebb társaságban, vagy akár csak maguk vannak együtt.

Akár terápiás jellegű hatása is lehet, ha valaki ezen keresztül talál rá egy élethelyzet megoldására. Ahogy az egyesület elnöke megfogalmazta, ha a pszichodráma a gyógyszer, akkor a playback a gyógynövény.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/01/nezo-irja-tortenetet, http://www.behir.hu/2016/07/02/onfejleszto-muhelyek-csabagyongyeben

Híradó:

">
,

">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu833_2016_14szam_CsM.pdf

 

67 utca újul meg Békéscsabán

 

Átadták a munkaterületeket, ezzel megkezdődött a Modern Városok Programban megújuló 67 utca aszfaltozása Békéscsabán. A beruházás összesen 30 kilométer hosszúságban javítja majd a közlekedés minőségét. A munkálatok befejezésére a kivitelezőnek hét hónap áll rendelkezésére.

A békéscsabai földes utcák aszfaltozására és a meglévő, rossz állapotú utak felújítására mintegy 5-6 milliárd forintnyi lakossági igény érkezett a városhoz. Ebből most kétmilliárd forintnyi válhat valóra a Modern Városok Programban. Ebből 1,7 milliárd forint jut az utak felújítására, a fennmaradó összegből földes utcák burkolásának terveit készítették el. Dr. Ferenczi Attila tanácsnok elmondta, 74 utcára kiviteli és engedélyes terv, 37 belterületi és 14 külterületi utcára pedig engedélyes terv készült.

Hanó Miklós alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy ekkora mértékű útfelújításra korábban nem került még sor Békéscsabán. Szarvas Péter polgármester a lakosság türelmét kérte a munkálatok miatti útlezárások idejére. Elmondta, azt várja a kivitelező cégtől, hogy folyamatosan tartsák a kapcsolatot a lakossággal.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/04/husz-tonna-beton-67-utca-ujul-meg-bekescsaban    http://www.behir.hu/2016/07/18/elkezdodott-ma-indult-el-67-utcat-erinto-utfelujitasi-program

Híradó:

">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu832_2016_13szam_CsM.pdf, http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu833_2016_14szam_CsM.pdf

 

Jóvátételi program a Hetedhét Játékvárosban

 

A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Mi egy Másért Közhasznú egyesület közötti együttműködés részeként a fegyencek segítettek a Hetedhét Játékváros előkészületeiben. A börtön lakói önként jelentkezhettek a jóvátételi programra.

- Idén 228 gyerek jön 67 segítővel. Az iskola egy kicsit hetedhét várossá alakul át – osztotta meg velünk Szabó Enikő, a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület szakmai vezetője.

Előtte azonban sok munka várt a szervezőkre. Hiszen mindössze 3 nap alatt épült fel a kéthetes tábor valamennyi helysége. Ebben segítenek a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottai.

Sal András, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet sajtóreferense szerint, egyre elfogadóbbak az emberek, nem lepődnek meg, ha találkoznak velünk a Gyula különböző pontjain, és a fogvatartottak is próbálnak beilleszkedni az itt lakók közé.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/04/jovateteli-program-hetedhet-jatekvarosban

Híradó:

">

 

Vállalkozásokat támogat a város

 

Munkahelyteremtés és technológiai fejlesztés – ebben a két témakörben indulhattak békéscsabai mikro- és kisvállalkozások az idén is meghirdetett vállalkozó támogatási pályázaton.

Ennek köszönhetően Békéscsabán 38 új munkahely létesül, és 76 cég eszközbeszerzéséhez járul hozzá a város.

2007 óta hirdeti meg Békéscsaba önkormányzata azt a vállalkozásfejlesztési pályázatot, amelyen mikro- és kisvállalatok indulhatnak. Az elnyerhető összeg idén 600 ezer forint volt, ezt munkahelyteremtésre vagy technológiai beruházásra fordíthatták. 140 pályázat érkezett, ebből 38 új munkahelyet, valamint 76 eszközbeszerzést tudtak támogatni.

A rendelkezésre álló keret 58 és fél millió forint volt. Ezen kívül a város másfél millió forintot különített el vállalkozói információs rendszer kiépítésére, új elemként pedig 10 millió forinttal támogatja majd a startup vállalkozásokat. Az önkormányzat emellett egyedi támogatásokkal is segíti a munkahelyteremtő beruházásokat. Dr. Ferenczi Attila tanácsnok kiemelte a Hirschmann Car Communication Kft. 70 és a Mondi Békéscsaba Kft. 125 fős létszámbővítését, amihez mintegy 32,5 millió forinttal járultak hozzá. Megemlítette továbbá a Kner Packaging Kft-t, ahol az új csarnok alapkövének letétele után 120 új munkavállalót irányoztak elő, ebből jövőre 57 fő felvételét tervezik.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/04/vallalkozasokat-tamogat-varos

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu834_2016_15szam_CsM.pdf

 

Nemzetközi szlovák evangélikus találkozó Békéscsabán

 

Szerbia, Horvátország, Románia, Csehország és Magyarország. Ezekben az országokban is jelentős számú szlovák nemzetiség él, akik evangélikus hovatartozásukat ünnepelték Békéscsabán.

Az ötödik alkalommal megtartott Szlovák Evangélikus Egyházi Napokon közel kétezren vettek részt.

A kétévente megtartott összejövetel magyarországi helyszíne nem véletlen: a megyeszékhely a szlovák ajkú evangélikusság egyik hazai fellegvárának számít, ahol máig ápolják a nemzetiségi hagyományokat. Gáncs Péter elmondta, szlovák nyelvoktatás folyik például több evangélikus óvodában, iskolában is, Békéscsabán pedig még rendszeresen tartanak szlovák nyelvű istentiszteleteket is – tette hozzá a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

A találkozón Európa számos országának egyházi vezetői ültek egy asztalhoz, hogy egymás szolgálatának segítésére együttműködési megállapodást kössenek. A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Szlovák Lelkészi Szolgálatának lelkészétől, Gulácsiné Fabulya Hildától megtudtuk, ez olyan konkrét segítséget jelent, mint amikor például Szlovákiából kaptak a szlovák iskolában folyó hittanoktatáshoz szlovák nyelvű hittankönyveket.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/06/nemzetkozi-szlovak-evangelikus-talalkozo-bekescsaban  http://www.behir.hu/2016/07/08/folytatodott-szlovak-evangelikus-talalkozo-bekescsaban

Híradó:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu833_2016_14szam_CsM.pdf

 

III. Richárd: új bemutató a Shakespeare Fesztiválon

 

A várszínház összművészeti fesztiváljának idén kiemelt rendezvény sorozata a XII. Shakespeare Fesztivál. Gyulán Három új színházi bemutatót és számos, először itt látható produkciót nézhettek meg az érdeklődők a legszínesebb műfaji választékban, minden korosztályt megszólítva. 

A III. Richárd című drámát a sikeres fiatal rendező, ifj. Vidnyánszky Attila állította színpadra a Gyulai Várszínház produkciójaként. "Lefordította" a fiatalabb generáció nyelvére ezt a klasszikus műalkotást, amiben az újítás a zene, a tánc és a modernebb megvilágítás. Mindezt úgy, hogy a klasszikus mondanivaló megmaradjon.

- Megpróbáljuk valamilyen szinten az egész várat használni és szerintem ebben a fiatalok nagyon sokat segítenek, és a nagy színészek is csatlakoznak hozzánk ebben - mondta el ifj. Vidnyánszky Attila.

Trokán Nóra és Eszenyi Enikő szintén porondra léptek ebben a darabban, amelynek az is az érdekessége többek közt, hogy két teljesen különböző generációnak kell egymásra hangolódnia és erősíteni egymást. A darab egyik főszereplője három karaktert játszott el egymás után. Hegedűs D. Géza színművész szerint ez igazán izgalmas feladat.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/08/iii-richard-uj-bemutato-shakespeare-fesztivalon

Híradó:

 

II. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó Mezőmegyeren

 

Az egész Kárpát-medencéből gyűltek össze a népi kultúra képviselői Mezőmegyeren, ahol már második alkalommal tartottak népzenei találkozót.

Az esemény idén új elemmel bővült: a látogatók a történelmi Magyarország fazekasmestereinek munkáival is megismerkedhettek. A két program egymást jól kiegészítve mutatta meg, milyen értékeket rejt a népi kultúra.

Ez egy olyan civil összefogásnak az eredménye, ami ritkaság. A mezőmegyeri, békéscsabai összetartó közösség munkájának eredménye mindez, nagy örömmel álltunk mellé – mondta Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatója, aki hozzátette, a népzenének nemzetmegtartó ereje van, és örömforrás lehet bárki számára.

A színpadon ezen a hétvégén egymást váltották az énekes, táncos és zenés előadások a közönség örömére.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/09/nepzene-es-fazekasmesterseg, http://www.behir.hu/2016/07/11/nepzenei-talalkozo-mezomegyeren

Híradó: ">

,

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu833_2016_14szam_CsM.pdf

 

VII. Dobozi Fogathajtó Emlékverseny

 

Fogathajtók mérték össze tudásukat, gyorsaságukat Dobozon. A nemzetközi emlékverseny Wenckheim Rudolf grófnak állít emléket immár 7. éve, aki a XIX. század közepén hozott létre egy európai hírű versenyistállót a településen.

A dobozi kastélypark adott otthont a szabadidős fogathajtó versenynek, ahol idén húsz fogat indult. A magyar versenyzőkön kívül romániai fogathajtók is megmérettették magukat. A hagyományok ápolása miatt hívták életre az eseményt a szervezők évekkel ezelőtt. Váczi Erzsébet, a Lovas- és Fogathajtó Szabadidős Sport Egyesület elnöke elmondta, hét éve hagyományteremtő szándékkal szerveztek  fogathajtó versenyt a szűkebb pátrián belül, de a következő évben már nemzetközivé nőtte ki magát a megmérettetés. Most Bihar megyéből, Szalontáról, Árpádról, Jákóhódosról is érkeztek versenyzők.

A legeredményesebb versenyző Bíró Norbert lett, aki idén másodjára nyerte el a dobozi vándorkupát. Öt éve foglalkozik fogathajtással, ha jövőre is jól teljesít, végleg a vitrinjében maradhat a serleg. A 14 akadályból álló pályát sokan hibátlanul teljesítették. A legidősebb hajtó 75, a legfiatalabb 20 éves volt. A nők külön kategóriában indultak, ők összesen hárman voltak.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/09/veget-ert-vii-dobozi-fogathajto-emlekverseny

Híradó:

 

Kondoros, a betyárok búvóhelye

 

A betyárok egykori búvóhelyén gyűltek össze azok, akik hódolni szerettek volna a hagyományoknak és a gasztronómiának. A betyár és csikós bemutatók mellett koncertekkel, és a 2016-os év betyárok étkével is várták az érdeklődőket Kondoroson, a 16. Betyár Napokon. 

Több mint kétezer adag betyáros lebbencs főtt a bográcsokban, amiből mindenki jóllakhatott. Az étel a betyáros hagyományoknak megfelelően készült.

- Egy pörköltalapot készítünk, ami nem más mint császárszalonna, füstölt csülök lepirítva, de ebben vöröshagyma van, fokhagyma is. Ezeket ahogy lepirítottuk, megfelelő fűszerezést kap, majd ezután külön megpirítjuk a vöröshagymát, a nagy kockatésztát. Lényegében jó forró vízben ez az egész össze van főzve, amiben tehát gazdagítva van burgonyával és kolbásszal - mondta Prohászka Béla olimpiai bajnok mesterszakács. 

A tizenhatodik alkalommal megtartott rendezvénynek már nagy hagyománya van a településen, amire nem csak a kondorosiakat, vagy az onnan elszármazottakat, de a környékbeli települések lakóit is nagy szeretettel várták.
 

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/11/kondoros-betyarok-buvohelye

Híradó:

 

Gyümölcskavalkád Békéscsabán

 

Békéscsaba város saját ültetvényén termelt gyümölcsöt ehettek a megyeszékhely szociális intézményeiben. A Csaba tó mellett barackot is termelnek, sőt, szüretelnek is.

Békéscsabán, a Csaba tó mellett, a Kenderföldek szomszédságában 15 fajta szőlőt termelnek, 2,6 hektáron Csabagyöngyét. A termés nagy részéből idén gyümölcslé lesz, de hosszú távú terv, hogy pálinka is készülhet majd a gyümölcsből.

A közgyűlés Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere ötlete nyomán 2010 májusában döntött arról, hogy Csabagyöngye ültetvényt létesít a megyeszékhelyen. Az operatív munkát az önkormányzattól Vass Csaba projektmenedzser és Opauszki Zoltán akkori kabintfőnök végezték. A telepítés első üteme 2011 őszén, második üteme 2012 tavaszán valósult meg.

A gyümölcsösben barack is termett. Az érett, lédús termést kosarakba rakták és így készen állt a szállításra.  Herczeg Tamás, Békéscsaba tanácsnoka elmondta, a barackot most az idősellátás keretei között hasznosítták, illetve a családok és a gyermekek átmeneti otthonában osztották szét. Később, ha jobb lesz a termés, akkor a gyermekétkeztetésben is használják a barackot és a szőlőt.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/12/terem-barackbekescsaban

Híradó:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu834_2016_15szam_CsM.pdf

 

Mengyán András: Fényutazás – kiállítás a Munkácsy múzeumban

 

Mengyán András Munkácsy-díjas képzőművész Fényutazás című nyári kiállításán az elmúlt öt esztendőben készült fény- és programozható kinetikus munkáit ismerhették meg az érdeklődők a Munkácsy Mihály Múzeumban.

A polifonikus vizuális tér atyja szülővárosában most először mutatta be alkotásait. A művész mesélt a kiállítás születéséről, Békéscsabai kötődéséről és a fénnyel való kapcsolatáról.

Mit jelent a kinetikus, programozható ábrázolás?

– A 21. századi világot vetíti vissza. Napjainkban egyre nagyobb teret hódít a számítógép, és ez a művészetben is megjelenik. Ehhez kapcsolódik a fény, amely formálható anyagként, egyfajta eszközként viselkedik a plasztikáimban.

A tárlat részeként a múzeum épülettömbjén idő- és fényutazást is tervezett a művész.

A gyerekkorom emlékei idekötnek, és ez elevenedik meg a képeken.  A filmvetítéskor megtörik a fény az épületen és a fákon, amely új, izgalmas képi világot teremt. Lézer installációk, plasztikák, illetve megvilágított képek alkotják a kiállítást. Minden a fényre épül. Az előtérben rögtön egy programozott animáció, lézer-máglya fogadja a látogatókat. Mikor áthalad a fény az üveg plasztikán, széthasad a térben, és egy új, addig nem látott konfigurációt, vizuális hatást hoz létre. A kérdés az, hogy melyik az igazi? Kell-e választani közülük? Létezik-e abszolút igazság?

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/12/fenyben-uszik-muzeum  http://www.behir.hu/2016/07/15/mengyan-andras-itt-minden-fenyre-epul

Híradó:

Művészbejáró: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu833_2016_14szam_CsM.pdf, http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu834_2016_15szam_CsM.pdf

 

A tárgyi anyanyelvünket ápolják

 

A népművészet a tárgyi anyanyelvünkhöz tartozik, amit meg kellene minden gyereknek tanítani – vallja a Felnőtt és Ifjúsági Népművészeti Tábor szervezője. A népművészeti tábort is átitatta ez a gondolat, ahol a népi kézművesség hét nagy szakága jelent meg.

A Békéscsabai Szakképzési Centrumban 18 csoport töltött egy teljes hetet különböző foglalkozásokkal. A fafaragók az udvaron dolgoztak a telekgerendási haranglábon, amit a telekgerendási köztemetőben adtak át.

A nemezelők az aulában kaptak helyet. Az állati szőrt felhasználó ősi technikában meleg vízzel és kevés szappannal dogozzák össze a gyapjút. A csipkeverők horgolócérnával gömöri csipkét készítettek. 

 A legfiatalabb táborozó 4, a legidősebb 83 éves volt. A fiatalok minden nap más ágazatban próbálták ki magukat.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/20/targyi-anyanyelvunket-apoljak

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu834_2016_15szam_CsM.pdf

 

13 milliárdos beruházással 220 új munkahelyet hoz Békéscsabára a Mondi

 

A Mondi Kft. 220 új munkahelyet hoz létre Békéscsabán 13 milliárd forintos beruházással. A csomagolóipari cég fejlesztéséhez a kormány 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá.

A beruházás részeként a jelenlegi üzem felújítása, új technológiájú gépsorok üzembe állítása, új üzemcsarnokok, raktár és logisztikai központ építése is várható.

– A Mondi történetében is kiemelkedő a békéscsabai beruházás - közölte Kardos Sándor azon a sajtótájékoztatón, ahol a beruházás részleteit ismertették. A Mondi Békéscsaba Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: a kapacitás ezzel a duplájára bővül, ami annak köszönhető, hogy a Békési megyeszékhelyen olyan prémium minőségű csomagolóanyagot állítanak elő, ami Európában is egyedülálló.

– A Mondi jogelődje alig 8-10 évvel ezelőtt egy rendkívül nehéz időszakot élt át. Azonban akkor született egy bátor döntés, a céget elindították egy fejlődési pályán, jó menedzsmenttel, jó vezetőkkel és jó kollégákkal. Ma pedig ott tartanak, hogy Békéscsaba ipartörténetének egyik, ha nem legnagyobb, egy ütemben végrehajtott beruházására készülnek – mondta Szarvas Péter, hozzátéve, hogy hazánk, városunk biztonságos hátteret ad ehhez, nem beszélve arról, hogy Békéscsaba komoly nyomdaipari hagyományokkal is rendelkezik.

Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott szerint Békés megye gazdasága nagyon erős fejlődő pályán van. Hozzátette: fontos, hogy a bővülő  vállalatok számára elegendő és megfelelően képzett munkaerő legyen.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/25/13-milliardbol-220-munkahelyet-hoz-bekescsabara-mondi

Híradó:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu834_2016_15szam_CsM.pdf

 

Gerlai falunap

 

Tarsolylemezek alapján emlékérmet verhettek, bürökdudát és gyöngypillangót készíthettek a gyerekek, marhapörköltet főzhettek a felnőttek Gerlán, a falunapon.

Délután és este  zenés műsorok, bemutatók, Gerla totó és retro disco is várta az érdeklődőket a Wenckheim téren.

A gerlai kastély szomszédságában elterülő Wenckheim tér szinte füstfelhőbe burkolózott, tizennyolc csapat nevezett ugyanis a falunap pörköltfőző versenyére. A szakácsok zöme a hagyományos pörköltreceptre esküdött, de akadt olyan, aki titkos összetevőt említett, ám hogy mi az, azt nem árulta el.

A gerlai falunapon a Megyeri Kézművesfalu alkotói tartottak kézműves játszóházat a gyerekeknek. Zalai Erika, az Arany János Művelődési Ház telephely-felelőse kiemelte, a kínálatot úgy állították össze, hogy azokból a mesterségekből is ízelítőt kapjanak a gyerekek, amelyeket ki lehet próbálni Mezőmegyeren. A programok megrendezését az Északi és Keleti Városrészi, Településrészi Önkormányzat és Bíró János, a részönkormányzat vezetője, a körzet önkormányzati képviselője is támogatta.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/23/szombaton-keso-estig-var-mindenkit-gerlai-falunap

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu834_2016_15szam_CsM.pdf

 

Delta Akadémia - Eperjes Károly és Magyar Levente az előadók közt

 

A Delta Akadémián, Gyulán a dél-békési régióból és Erdélyből kiválasztott diákok számos érdekes előadást hallgathattak meg. Többek között az akadémia vendége volt Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár és Eperjes Károly színművész, aki a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István életéről és rejtélyes haláláról rántott le a leplet.

A művész többek azt magyarázta a diákoknak, hogy Széchenyi több okból sem vethetett véget saját kezűleg az életének. Az egyik ilyen, hogy jobb kezes volt, és amikor megtalálták a holttestet, a bal agyféltekéje volt szétroncsolva. Eperjes Károly a Hídember című filmben alakította gróf Széchenyi István alakját.

Kemény munka, céltudatosság és empatikusság – ez lehet a titka a fiatalok és ezáltal a nemzet sikerének is. Ezt Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár mondta a nyári akadémián tartott előadásában, ahol a fiatal magyar vállalkozók nemzetközi lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/27/delta-akademia-eperjes-karoly-es-magyar-levente-az-eloadok-kozt

Híradó: ">

Művészbejáró (Eperjes Károly):

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu835_2016_16szam_CsM.pdf

 

Megújulnak a csabai óvodák

 

Három békéscsabai óvoda – a Százszorszép Bázisóvoda, illetve a Lenkey, valamint a Tábor utcai óvodák – felújítására nyújtott be pályázatatot a város a TOP keretében, amelynek 316 milliós támogatásáról érkezett meg a döntés a nyáron. A megvalósítás jövő tavasszal várható.

A Százszorszép Művészeti Bázisóvodát illetően új rezgéscsökkentő gumiburkolat, térkövek, új mozgásos terek és tároló helyiségek is szerepelnek abban a tervben, amellyel az intézmény udvarát készülnek korszerűsíteni.

A pályázatban szereplő másik két intézményben, a Lenkey és a Tábor utcában további fejlesztésekre is készülnek. Hőszigetelés, mosdók, öltözők, fűtési rendszer korszerűsítése, valamint új épületszárnyak megépítése is szerepel a programban, ez utóbbiban logopédia fejlesztő helyiség, tornaszoba, iroda és tároló is helyet kap majd. A két óvoda egyenként 140 millió, míg a Százszorszép 36 millió forintos támogatást kap a most elbírált pályázatból.

Kiss Tibor alpolgármester fontosnak nevezte a folyamatok gyorsaságát. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közgyűlés nem egészen fél évvel korábban, márciusban döntött a pályázat beadásáról. Dr. Ferenczi Attila tanácsnok kiemelte, jóval az augusztus végi beadási határidő előtt nyújtották be kérvényüket, hogy minél hamarabb elindulhasson a támogatási folyamat.

Behir: http://www.behir.hu/2016/07/20/megujulnak-az-ovodak

Híradó:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu834_2016_15szam_CsM.pdf

 

Ez történt 2016-ban július

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL