Ez a két kalkulátor segít a családi kedvezmény bevallásához!

2021. április 27. 14:08 | behir

A „Családikedvezmény-kalkulátor az éves bevallás elkészítéséhez” segítségével kiszámolhatja, hogy milyen összegben tud kedvezményt érvényesíteni és a bevallását hogyan kell kitöltenie – írja a nav.gov.hu.

A program kizárólag az adózó által megadott adatok alapján számol, ezért célszerű a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolások adatai alapján kitölteni.

A bevallás kitöltésekor ne felejtsünk el nyilatkozni a gyerekekről, azaz az eltartottakról, kedvezményezett eltartottakról, közös igénybevétel, megosztás esetén ennek tényéről! Ha a bevallási tervezet már tartalmazza ezeket az adatokat, akkor célszerű azokat ellenőrizni.

Továbbá ügyelni kell arra, hogy a családi járulékkedvezmény alapjaként az adóalap után meghatározott, az adózót terhelő járulék vehető figyelembe! Ez például azt jelenti, hogy a munkabér után családi járulékkedvezmény alapjaként megállapított járulék nem lehet több, mint:

  • az adóalap 17 százaléka 2019-ig,
  • az adóalap 18,5 százaléka 2020-tól.

A „Jogszerű családi kedvezmény kiszámítása” kalkulátor segítségével meghatározhatja az év közben jogszerűen és jogosulatlanul igénybevett családi járulékkedvezmény összegét.

Bővebben: ITT!

A 2020-ra vonatkozó füzet a következő linken érhető el:
https://nav.gov.hu//data/cms508857/73_A_csaladokat_erint__adoalap_kedvezmenyek_20200804.pdf

 

További programok »

FEL