Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét – Csabán ezeken a programokon várják Önöket

2022. január 18. 10:36 | Mikóczy Erika

Január 17-én indult az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, amelynek részeként január 18-19-20-án Békéscsabán is több programon tájékozódhatnak az érdeklődők a Mályvavirág Alapítvány Életem Gyöngye kampányának részeként.

A méhnyakrák olyan rosszindulatú daganatos betegség, ami időben felfedezve jó eséllyel gyógyítható, és védőoltással, szűréssel nagy biztonsággal megelőzhető. Erre hívják fel a figyelmet Békéscsabán is.

Január 18-án, kedden 15.45 órától a Jaminai Közösségi Házban várják az érdeklődőket. Itt megtudhatják, hogy mit is jelenthet az önszeretet a gyakorlatban, hogyan befolyásolja a lélek gyógyulása a test egészségét, és arról is információt kaphatnak, hogyan regenerálódhatunk betegség vagy műtét után. A nap részletes programja itt érhető el. 

Január 19-én, szerdán 17 órától a Művész Kávéházban kerekasztal-beszélgetésen tájékozódhatnak dr. Ombódi Róbert, Néveriné Czakó Magdolna, Kreidl Márta, dr. Bakó Beáta, dr. Bányai Mária, Harangozó Imre és Soós Emőke részvételével egyebek mellett arról, hogyan előzhető meg a méhnyakrák, miért fontos a HPV-oltás, melyek lehetnek a betegség állomásai, valamint hogyan élhetjük túl a betegséget, a rákot fizikailag és mentálisan. Moderátor: Kiss Réka. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, az mk.regisztracio@gmail.com címen lehet regisztrálni. A részletes program itt érhető el.  

Január 20-án, csütörtökön 12.30 órától a Csaba Centerben Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, dr. Szeberényi Zsolt, a BMKK Réthy Pál Tagkórháza Szülészet és Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa, valamint Szántó Zalán diákpolgármester mondja el gondolatait az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét kapcsán. Mivel a gyöngy a méhnyakrák elleni védelmet szimbolizálja, gyöngyfűzésre, Ujj Éva és Adorjánné Kata jóvoltából pedig kézműves játszóházra várják a családokat. Közben tájékozódni lehet a védőnőktől, a Pszichológiai Tanácsadó és a Mentálhigiénés Gondozó munkatársaitól is. A nap részletes programja itt található. 

A méhnyakrák az emlőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a 45 éven aluli nők körében Magyarországon is. Ez a betegség leggyakrabban 30-40 éves  korban alakul ki, de előfordulhat a menopausa után is. Az utóbbi években a 20-30 évesekben is megfigyelhető. 

Ha tehetik, tájékozódjanak, és ha kell, tegyék meg a szükséges lépéseket.

További programok »

Itthon

Vetélkedővel hozták közelebb az egészségügyet a középiskolásokhoz

A Szenvedélyünk az egészség elnevezésű vetélkedőt 28 évvel ezelőtt találták ki a Békéscsabai Védőnői szolgálat munkatársai azért, hogy a középiskolán kívül is hasznos információhoz juttassák a fiatalokat. A rendezvénynek idén a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, két év kihagyást követően.
16:54
FEL