Méhnyakrák: Kerekasztal-beszélgetést tartottak a megelőzés fontosságáról

2022. január 20. 08:12 | Vincze Attila

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét részeként kerekasztal-beszélgetésre várták az érdeklődőket szerdán a békéscsabai Művész Kávéházba a Mályvavirág Alapítvány képviselői, valamint olyan szakemberek, akik segíthetnek a méhnyakrák megelőzésében, a betegség megértésében, feldolgozásában.

A szakemberek szerint a méhnyakrák a negyedik leggyakoribb daganattípus, annak ellenére, hogy viszonylag könnyű diagnosztizálni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés, a szűrővizsgálatok fontosságát, éppen ezért a Mályvavirág Alapítvány egy kerekasztal-beszélgetést hozott létre a betegség körüli legfontosabb kérdéseket érintve. Az eseményen több tudományterületről érkező szakember mondta el a tapasztalatait a méhnyakrák felismerésével, kezelésével kapcsolatban. A Békés Megyei Központi Kórház egyik szülész-nőgyógyásza szerint Békés megyében az országos átlaghoz képest is sok méhnyakrákos beteget kezelnek, pedig ma már korán észrevehető a kóros elváltozás, csak a páciensek általában későn fordulnak orvoshoz.

– A méhnyakrákban az az elképesztő, hogy az orvosi sikertörténetek közé tartozik, hiszen a halálos betegség a már létező módszerekkel, az oltással, a szűréssel teljes mértékben gyógyítható és megelőzhető, szóval van min még javítani, ez ennek a rendezvénynek célja, ezért vagyunk most itt – hangsúlyozta dr. Zelenyánszki Márk.

A beszélgetésen szó volt a méhnyakrák lelki hátteréről is, hiszen nemcsak fizikailag, hanem pszichésen is le kell győzni a betegséget. A megfelelő szakemberek ebben tudnak segíteni.

– A pszichológus a betegséggel való megküzdésben nyújt támogatást, hogy a beteg ne legyen se depressziós, se hangulati problémája, mert az is kémiai változást okoz a szervezetben és hátráltatja a gyógyulást, a gyógyító folyamatokat. Ha a beteg rendezi a pszichés állapotát, akkor ezzel óriási eredményeket lehet elérni – mondta Néveriné Czakó Magdolna klinikai szakpszichológus.

A találkozó kissé szokatlan résztvevője volt Harangozó Imre néprajzkutató, hitoktató, aki a magyar gondolkodás, valamint a hagyományos női szerepek megéléséről beszélt. 

– Fontos az, hogy egy kicsit beszéljünk ennek a dolognak a kultúrtörténeti, szemléleti, teológiai, etikai oldaláról is. Itt a sok egészségügyi szakember, orvos, lelki szakember mellett jó és fontos az, hogy ez a szempont, ez a látásmód is megjelenik – fogalmazott. 

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét január 17-23-ig tart, a Mályvavirág Alapítvány legközelebb csütörtökön 12:30-tól az Életem gyöngye című rendezvényen várja a téma iránt érdeklődőket a Csaba Centerben.

További programok »

FEL