Európai Hálózat az Utazók Oktatásáért

2018. január 28. 07:05 | behir

Európában közel félmillió tanköteles korú gyermek van úton – köztük az utazó cirkuszművészek gyermekei – akik az élethelyzetükből adódóan nem kaphatják meg a törvényben előírt oktatást. Minden gyermeknek egyenlő joga van a tanuláshoz, ezt a jogot kívánja biztosítani az ENTE, az European Network for Traveller Education projekt.

Magyarország már a 2018 januárjában, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál kísérő programjaként megtartott szakmai konferencián jelezte részvételi szándékát a programban, a 42. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon megrendezett ülésen pedig csatlakozott is a projekthez - írja közleményében a Fővárosi Nagycirkusz.

A Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, Fekete Péter képviselte Magyarországot az ülésen, ahol az EU-hoz az Erasmus+ projekt részeként benyújtandó, mintegy 300 ezer eurós támogatási kérvény beadásáról döntöttek.

Amennyiben sikerrel pályázik a projekt az EU-s forrásokra, úgy az elnyert támogatást az utazó gyermekek oktatására fordítják majd. A tervek szerint minden utazó gyermek megfelelő technikai eszközt - laptopot, fejhallgatót, tabletet - kap, valamint felcsatlakozhat egy olyan internetes felülethez, amelyről távoktatás segítségével kaphatja meg a szükséges képzést.

A projekt egész Európát átszeli majd, a tervek szerint nyelvterületenként alakítják ki a központokat. A magyar nyelvi központ az elképzelések szerint a Baross Imre Artistaképző Intézetben kap majd helyet.

A Fővárosi Nagycirkusz főállású munkatársat alkalmaz az utazó gyermekek képzésének, távoktatásának felügyeletére, szervezésére. Amennyiben a rendszer a teszthónapokban jól szerepel és annak működőképessége biztosított lesz, a tervek szerint az egyéb okokból utazásra kényszerülő gyermekek – például élsportolók, zenészek, gyermekművészek – is csatlakozhatnak a programhoz.

 

További programok »

Oktatás

Október 1-jétől lesznek elérhetőek az Újratervezésre épülő informatikai képzések

Október 1-jétől lesznek elérhetőek az Újratervezés programra ráépülő informatikai alapképzések; a programot sikeresen teljesítők Java-programozó, Webfejlesztő-frontend, tesztelő- vagy üzemeltetőképzés közül választhatnak az ujratervezes.nive.hu oldalon - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn.
2020. szeptember 29. 06:09
FEL