Európai Hálózat az Utazók Oktatásáért

2018. január 28. 07:05 | behir

Európában közel félmillió tanköteles korú gyermek van úton – köztük az utazó cirkuszművészek gyermekei – akik az élethelyzetükből adódóan nem kaphatják meg a törvényben előírt oktatást. Minden gyermeknek egyenlő joga van a tanuláshoz, ezt a jogot kívánja biztosítani az ENTE, az European Network for Traveller Education projekt.

Magyarország már a 2018 januárjában, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál kísérő programjaként megtartott szakmai konferencián jelezte részvételi szándékát a programban, a 42. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon megrendezett ülésen pedig csatlakozott is a projekthez - írja közleményében a Fővárosi Nagycirkusz.

A Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, Fekete Péter képviselte Magyarországot az ülésen, ahol az EU-hoz az Erasmus+ projekt részeként benyújtandó, mintegy 300 ezer eurós támogatási kérvény beadásáról döntöttek.

Amennyiben sikerrel pályázik a projekt az EU-s forrásokra, úgy az elnyert támogatást az utazó gyermekek oktatására fordítják majd. A tervek szerint minden utazó gyermek megfelelő technikai eszközt - laptopot, fejhallgatót, tabletet - kap, valamint felcsatlakozhat egy olyan internetes felülethez, amelyről távoktatás segítségével kaphatja meg a szükséges képzést.

A projekt egész Európát átszeli majd, a tervek szerint nyelvterületenként alakítják ki a központokat. A magyar nyelvi központ az elképzelések szerint a Baross Imre Artistaképző Intézetben kap majd helyet.

A Fővárosi Nagycirkusz főállású munkatársat alkalmaz az utazó gyermekek képzésének, távoktatásának felügyeletére, szervezésére. Amennyiben a rendszer a teszthónapokban jól szerepel és annak működőképessége biztosított lesz, a tervek szerint az egyéb okokból utazásra kényszerülő gyermekek – például élsportolók, zenészek, gyermekművészek – is csatlakozhatnak a programhoz.

 

További programok »

Oktatás

Maruzsa Zoltán: Most csak írásbeli érettségi lenne, szükség esetén szóbeli

A jelenlegi járványügyi helyzetben várhatóan május 4-én kezdődnének el az írásbeli érettségi vizsgák tájékoztatott a köznevelésért felelős államtitkár. Hozzátette: szóbeli vizsga kizárólag azon vizsgatárgyak esetében lenne, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsga része van, illetve csak azok számára szerveznek ilyet, akik sajátos nevelési igényükből fakadóan felmentettek az írásbeli alól.
2020. április 9. 13:45
FEL