Ételrendelési szokásaink - mivel szeretjük tömni a hasunkat?

2018. április 24. 10:47 | Bugyi Diána

Az egyszer biztos, hogy hazánkban mindenki szeret enni és sokan szeretik a magyaros ételeket, főleg, ha az tocsog a zsírtól. Más a helyzet azonban, ha ételrendelésre kerül sor – tudhatjuk meg a netpincer.hu statisztikáiból.

 

Az olaszok kedvence nálunk is favorit

A top rendelt ételek listájára tekintve egyértelműen kiderül, hogy a pizza, ami a legtöbb honfitársunknak eszébe jut, amikor az étel házhozszállítása szóba kerül. Az országos átlagot tekintve 55%-ban csenget pizzával kezében a futár, méghozzá a következő 3 népszerű feltéttel: son-go-ku (sonka, gomba és kukorica), hawaii, magyaros.

Az olaszok nemzeti eledele mellett a második befutó a görög konyhát dicsőítő gyros. A harmadik helyért régiónként eltérően a hamburger és a levesek csatáznak egymással. A levesek közül is a legnépszerűbbek a bableves, paradicsomleves és vasárnapi asztalok elmaradhatatlan fogása a húsleves.

 

 

Zalában a leves, Hajdú-Biharban a gyros a menő

Az igaz, hogy a pizza hatalma minden megyében töretlen, de a dobogó második és harmadik fokán egyik étel helye sem biztos. Az ételrendelési statisztikák szerint nyugaton, pontosabban Zala megyében jobban kedvelik a leveseket, mint bárhol az országban. Ott kevéssel több, mint minden 8. házhozszállítás (12%) tartalmaz levest. Hajdú-Biharban a levest kevésbé, a gyrost annál inkább kedvelik. A pizza mellett itt a görög étel az egyik legnépszerűbb, ugyanis a rendelések 33%-át adják le erre az ételre. Érdekesség, hogy a pizza népszerűsége ebben a megyében a legkisebb, ugyanis csak egy 55%-os részt tudott kivágni magának a tortából, ellentétben Tolna megye 66%-val, ahol a legtöbb fogy.

Úgy tűnik, hogy a keleti országrészben valamiért tényleg nem örvend nagy népszerűségnek a leves, ugyanis Hajdú-Bihar déli szomszédságában, Békés megyében és annak székhelyén, Békéscsabán is a húsos ételek a kelendőek. A gyros, a hamburger és természetesen a pizza mindent visz. Utóbbiból is a gyros, hawaii, bolognai, magyaros, négysajtos és a son-go-ku feltéttel készített a legkelendőbb.

 

Mit eszünk a főételek után?

Amíg a főételek terén alulmarad a magyar konyha a mediterrán gasztronómiával szemben, addig a desszerteknél egyértelműen egy magyar édesség a fő kedvenc, ami nem más, mint a palacsinta. A netpincer.hu felmérése szerint Békéscsabától Zalaegerszegig ez a desszert élvezi a legnagyobb figyelmet a házhozszállítások alkalmával. A második helyen is egy magyar finomság, a somlói galuska futott be. A dobogó alsó fokára pedig az olasz nyalánkság, a tiramisu állhatott fel.

 

Mi a helyzet a csípőssel?

Hazánkban nagy népszerűségnek örvend a hegyes erős paprika, az Erős Pista és minden ami csípős. A húslevest, a pörköltöt, a hamburgert és a szendvicseket is megbolondítja, ezért is kedveljük. Ennek, ellent mondanaka NetPincér által jegyzett ételrendelési statisztikák, amelyből kiderül, hogy a rendelt ételek alig 2-3%-ra kérnek extra csípős szószt. A sorból csak a keleti régiót képviselő Hajdú-Bihar megye és a dunántúli Fejér megye lóg ki a maga 4%-os mutatójával.

 

Mikor kérünk házhozszállítást?

A házhozszállítás kényelmes. Nem kell kitennünk lábunkat otthonról ez leginkább a kánikulában és a hideg, esős időben nő meg a rendelési kedv. Ebben az időszakban 25%-al több megrendelést dolgoznak fel. A hétvégi bulis időszakban is forgalomemelkedés tapasztalható, ekkor a 18-45 közöttiek aktivizálják magukat. Érdekességként megemlítendő, hogy a 65 év felettiek körében sem népszerűtlen az ételrendelő szolgáltatás, valamint a NetPincér mobil applikációja.

 

További programok »

Itthon

2023-ban is keres kiképezhető kutyákat a NAV

Ismét vásárol olyan kutyákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyek szakszerű kiképzés után szolgálatba állhatnak. Ezúttal kereső- és járőrkutyákra is szüksége van a szervezetnek. 10 hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra.
2023. január 30. 18:20
FEL