Esővíz hasznosítása - miért és hogyan gyűjtsük?

2017. december 1. 14:18 | Bugyi Diána

Készült a TOP-6.3.3-16-BC1-2017-00001 azonosítószámú Békéscsaba csapadék és belvízhálózat fejlesztése című projekt keretében. 

Klímaváltozás és hatásai

A klímaváltozás (globális felmelegedés) számos emberi tevékenység következménye. Itt meg kell említeni az elektromos energia termelést, a közlekedést, szállítást, a túlfogyasztást, az erdők kitermelését, a füstkibocsátást és a hadviselést. Ezek mind az üvegházhatású gázok koncentrációját növelik.

A klímaváltozás becsült hatásai a csapadékviszonyok változását is érintik. Ez a változás a városi vízgyűjtőkön is negatív hatással jár. Módosul a csapadék évszakos megoszlása (csapadékosabb téli hónapok, nő azextrém csapadékesemények előfordulási gyakorisága). Várhatóan nő a hőmérsékleti szélsőségek gyakorisága, ami az aszályos időszakok növekedését eredményezi. A városi növényzetet csak öntözéssel tudjuk életben tartani. Ha elengedjük a területről a csapadékvizet, az öntözés ivóvízzel, vagy talajvízzel oldható meg. Az ivóvíz drága megoldás, a talajvíz kitermelése pedig a növekvő energiafelhasználási költségek mellett a talajvízszint további süllyedését okozza.

 

Miért jobb a csapadékvíz gazdálkodási rendszer az „egyszerű” elvezetésnél?

A hagyományos csapadékcsatornázás alapvető célja a károk elkerülése, csökkentése. Napjainkban azonban már fokozott figyelmet kell fordítani a csapadék hasznosítását/hasznosulását is lehetővé tevő rendszerek, kialakítására.

A városiasodással együtt jár a nagy burkolt felületi arány és ennek következtében kialakuló csekély zöldfelület. A lehulló csapadékok meghatározó hányada felszíni lefolyást okoz, nagy része nem jut a talajba, így fölösleges, a mindennapi életet zavaró, a javakat veszélyeztető tényezővé válnak. A csapadék intenzitásának növekedésével ez a lefolyó hányad is emelkedik, mert egyre inkább meghaladja a burkolatlan felületek talajának elszívó képességét.

A probléma megoldásában segítséget jelent a csapadékvíz, keletkezés helyén történő végleges elhelyezése (beszivárogtatás), illetve a lefolyás-késleltetése.

 

Az esővíz hatékony felhasználása

A csapadékvíz környezetbarát kezelésének módja az esővíz tárolására és hasznosítására kifejlesztett berendezések alkalmazása. E berendezések lehetnek például ciszternák, vagy csőtározók. Skálájuk az egyszerű vízgyűjtő tartálytól a ma már mindenki számára hozzáférhető modern vízgyűjtő rendszerekig tart.

Olyan helyeken, ahol nem követelmény az ivóvíz-minőség, ott az esővíz közvetlen hasznosítása mindig lehetséges: parkok, zöldterületvízgyűjtőek, növények öntözésére, WC-k vízöblítésére vagy mosógépekben történő hasznosításra.

 

Néhány gyakorlati ötlet:

A „Kvassay Jenő Terv elkészítése és a Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata” című projekt keretében elkészült Települési csapadékvíz-gazdálkodási útmutató a mindennapi életben alkalmazható gyakorlati megoldások bemutatásával segítséget nyújt a csapadékvíz gazdálkodás terén alkalmazható jó gyakorlat megismeréséhez.

A bemutatott műszaki megoldások bonyolult beton műtárgyakat nem tartalmaznak. Egyszerű kivitelezésük elősegíti a mindennapi életben történő alkalmazásukat. A beavatkozás pozitív hatása az érintett terület növekedésével fokozható. Teljes településre történő alkalmazás esetén jelentősen csökken az elvezető rendszerbe jutó csapadékvíz mennyiség.

Alkalmazás családi házas területen

 

Alkalmazás sűrű telekkiosztás esetén

 

 

 

Alkalmazás közlekedési felületeknél

 

Tetővíz és burkolt felületi lefolyások visszatartása felszín alatti tárolókkal

 

 

 

További programok »

Itthon

Szalai Ádám elbúcsúzott az olaszok elleni utolsó mérkőzésén

A magyar labdarúgó-válogatottól búcsúzó Szalai Ádám szerint nagy lehetőséget szalasztottak el hétfőn az Európa-bajnok olaszoktól elszenvedett 2-0-s vereség alkalmával, ugyanakkor a Nemzetek Ligája A divíziójában csoportmásodik gárda csapatkapitánya hangsúlyozta, erőn felül teljesített az együttes a sorozatban.
10:22
FEL