„Erőt, egészséget!” - harsant fel a kiáltás a Trefort utcából

2016. szeptember 1. 14:42 | behir.hu

Átadták a felújított Trefort utcai kollégiumot, ezzel pedig egy új képzés indult a Békéscsabai Szakképzési Centrumban. A rendészeti ügyintéző szakon negyvennégy fiatal kezdte meg tanulmányait szeptember elsején.

- Igazából a tanáraim is segítettek a döntésben és a szüleim is támogattak, mert szerintük ez egy biztos pálya a továbbtanuláshoz és sok lehetőség van benne – fogalmazott Körözsi Kornélia egy fiatal diák, aki az új szakon kezdi tanulmányait.

A szokásoknak megfelelően gyülekeztek a diákok a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort utcai épületének udvarán. Ezúttal azonban negyvennégy tanuló kék formaruhában sorakozott a tanévnyitó ünnepségen.

- A Belügyminisztérium felismerte azt, hogy a rendészeti területen kevés a fiatal, így a többletfeladatok több munkát és több kollégát igényelnek. Léptek afelé, hogy utánpótlása legyen a rendőrségnek, illetve a rendészeti szerveknek, ebben a büntetés-végrehajtástól a katasztrófavédelemig minden benne van – hangsúlyozta Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

A rendészeti ügyintéző szakos diákok négy plusz egy éves képzésben vehetnek részt, majd a fiatalok azonnal bekapcsolódhatnak a rendvédelmi szervek munkájába.

- Nagyon sok elméleti tananyagot lehozunk ebbe a négy évbe, amit nem kell már megismételni a rendőriskolában. Igazából már egy éves továbbtanulással ők már aktív, próbaidős rendőrök lehetnek. Mindeközben egyéb szakmákat is elsajátítanak, a személy- és vagyonőr-, a közterületfelügyelő-képesítést megkapják, irodai adminisztrátor képesítést is szerezhetnek, nagyon erősre tervezzük az informatikai képzésüket is – fogalmazott Dr. Janza Frigyes nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, a Belügyminisztérium oktatási főszemlélője.

A Trefort utcai kollégiumot 47 millió forintból alakították át, amelyet most hivatalosan is átadtak a diákoknak – emelte ki Szarvas Péter. Békéscsaba polgármestere hozzátette, a jövőben mintegy 140 millió forintból további felújításokat is terveznek majd. A tanulóknak kötelezővé tették a bentlakást, a tanórák mellett több kiegészítő foglalkozáson is részt vesznek. A szakképzési centrum a tervek szerint a közeljövőben rendészeti őr képzéssel is bővíti majd kínálatát.
 

FEL